Venetiaan: geen ontslag officieren

PARAMARIBO, 7 APRIL. De Surinaamse president Venetiaan heeft gisteren ontkend dat hij het ontslag voorbereidt van een aantal hoge officieren uit het leger. Geruchten van die strekking hebben geleid tot onrust onder de militairen.

Acht officieren werden in dat verband genoemd, onder wie chefstaf en lid van de legertop B. Sital, die vrijdag als eerste wegliep uit een gesprek met Venetiaan over de benoeming van Arthy Gorré tot nieuwe bevelhebber van het leger. Tegenover het dagblad De Ware tijd verklaarde Venetiaan dat de geruchten onwaar zijn en onnodig paniek veroorzaken in de gemeenschap.

Sital verklaarde gisteren in een gesprek met De Ware Tijd dat het leger niet van plan is een coup te plegen naar aanleiding van het conflict over de benoeming van Gorré, die voor de huidige legertop onaanvaardbaar is. “Een staatsgreep is helemaal niet ter discussie binnen de legertop”, aldus Sital. Berichten van die strekking noemde hij “van nul en generlei waarde”.

Volgens Sital hebben regering en legerleiding sinds vrijdag geen contact gehad over het conflict. De regering heeft nog geen besluit genomen over de wijze waarop het probleem opgelost moet worden. De president is besprekingen over de zaak begonnen met de fracties uit het parlement.

Behalve van Nederland en de Verenigde Staten zijn verklaringen van steun aan de regering binnengekomen uit Frankrijk en Venezuela. Van de twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap is eveneens een steunbetuiging ontvangen.