Uitbraakplan vermoed in gevangenis voor vrouwen

ROTTERDAM, 7 APRIL. Twintig leden van de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB) hebben vannacht alle cellen van de vrouwengevangenis Het Spoor in Amsterdam doorzocht. Bij de directie waren "serieuze aanwijzingen' binnengekomen dat een ontsnappingspoging werd voorbereid waarbij gevangenispersoneel gegijzeld zou worden, aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie.

Volgens de woordvoerder werden geen wapens gevonden, maar wel “spullen die deze aanwijzingen hebben versterkt”. Hij wilde niet ingaan op de aard van de "spullen' en wilde niet zeggen of de vrouwen hulp van buitenaf gekregen. Het Spoor maakt onderdeel uit van de penitentiaire inrichting Over Amstel, beter bekend als de Bijlmerbajes.

Gisteravond om half acht sommeerde de LBB - de ordedienst van het gevangeniswezen - alle gedetineerden hun cellen te verlaten. Alle vierenveertig cellen waren bezet. De actie duurde tot twee uur 's nachts.

Twee vrouwen werden naar aanleiding van deze zoekactie "achter de deur geplaatst', een tijdelijke strafmaatregel die volgens Justitie inhoudt dat de vrouwen “niet mogen pierewaaien, maar in hun cel moeten blijven”. Een gedetineerde wilde zich niet laten fouilleren en werd tijdelijk in een strafcel geplaatst.

Volgens de woordvoerder van justitie is de actie zeer ordelijk verlopen. “Uit onderzoek zal moeten blijken of naar aanleiding van deze actie nog verdere maatregelen genomen moeten worden.” Hij noemde de actie van de LBB “vroegtijdig, en zeker niet op het nippertje”. Er waren volgens hem geen signalen die wezen op onvrede.