Swastika's duiken op in Tokio

TOKIO, 7 APRIL. Pamfletten met hakenkruisen en teksten als "Weg met de buitenlanders die illegaal in Japan verblijven' of "Geef Yoyogi Park terug aan de Japanners' zijn plotseling opgedoken in de straten van Tokio. Yoyogi Park is het park in Tokio waar Iraniërs elk weekeinde vlooienmarkt houden en dat door zo'n vierduizend Iraniërs als hun centrale ontmoetingsplaats wordt beschouwd.

De Iraniërs zijn tijdens de hoogconjunctuur van eind jaren tachtig naar Japan gehaald als gastarbeider, maar toen er te veel dreigden te komen stopte de Japanse regering hun komst. Na het verstrijken van hun visum zijn de meesten in het rijke Japan gebleven.

Ultra-rechtse groeperingen hebben het nu op deze illegalen gemunt. Met vrachtwagens met luidsprekers roepen ze de politie op hard op te treden tegen de vlooienmarkt en de Iraniërs het land uit te zetten. De groep die zichzelf Liga van Staatssocialisten noemt heeft zich openlijk verantwoordelijk gesteld voor de verspreiding van duizend pamfletten met hakenkruisen in Tokio.

Haar leider, een 52-jarige zakenman, zei vandaag tegen de Asahi Shimbun: “Ik geloof in het gedachtengoed van Hitlers nazi's en heb al twintig jaar lang geprobeerd dat te verspreiden”. Volgens hem brengen mensen die uit andere landen komen “verwarring teweeg in Japan, waar cultuur en traditie hoog geschat worden”. Daarbij verwees hij naar Amerika, waar het met de veiligheid op straat slecht is gesteld, “omdat daar verschillende rassen met verschillende godsdiensten leven”.

In Japan, waar het in miljoenensteden als Tokio veilig is, worden bepaalde vooroordelen jegens buitenlanders (Westerlingen uitgezonderd) aangewakkerd doordat zij zwaarder worden gestraft dan Japanners die zich aan criminaliteit schuldig maken. Die komen er meestal met verontschuldigingen van af.

Het aantal buitenlanders in het Huis van bewaring in Tokio is de afgelopen jaren ongeveer evenredig gegroeid met het totale aantal buitenlanders dat Japan binnenkwam. Volgens schattingen van het Immigratiebureau van het ministerie van justitie bedroeg eind november het aantal illegalen zo'n 293.000, 35 procent meer dan in het jaar daarvoor, op een bevolking van 123 miljoen Japanse zielen.