Protest tegen "humane dressuur'

DEN HAAG, 7 APRIL. Bij de première van een nieuwe serie voorstellingen van het circus Renz hebben gisteren enkele tientallen demonstranten op het Haagse Malieveld geprotesteerd tegen "dierenleed'. Het circus kondigt zijn roofdierennummer aan als "humane roofdierendressuur', maar de demonstranten zijn niet overtuigd van het humane karakter van de omgang met de circusdieren.

De demonstranten, die zich de "Bond voor autonome dieren' noemen, posteerden in de regen bij de ingang van het circus. Zij confronteerden bezoekers met leuzen als "Circus: amusement ten koste van dierenleed'.

“Het zelfstandig functioneren van dieren wordt in het circus ernstig geweld aangedaan”, zegt een woordvoerder van de Bond voor autonome dieren. “Ze worden aan extreme omstandigheden blootgesteld en gedwongen in een bepaald gareel te lopen. Hierdoor lijden de dieren een bestaan met een overmaat aan stress”, aldus de woordvoerder, die anoniem wil blijven.

R. Ronday, goochelaar en voorlichter van het circus, vindt dat overdreven. “De dieren zijn in het circus de partners van de mensen, dus verzorgen we ze allebei erg goed. Stress? Welnee, onze dieren lijden juist een heel relaxt bestaan. Onze zeeleeuwen liggen de hele dag in een heerlijk zwembadje. Als dat geen lekker leventje is, weet ik het ook niet meer.”

Tijdens de voorstelling is van een eventuele overspannenheid bij de dieren niet veel te merken. Een van de luipaarden lijkt uitzonderlijk gezapig. Ook de krokodillen zijn zich op het oog van geen stress bewust als zij over hun begeleiders heenkruipen. Bij de "potpourri van exotische dieren' is het de dromedaris die zich lui opstelt - tot groot plezier van de jonge bezoekers.

Aan het eind van de avond trekt Wouter van zes de conclusie: “Dieren vinden dat harde werken natuurlijk niet zo leuk, maar mensen ook niet. En toch moet het af en toe.”