Muiterij in leger van Mozambique

NAIROBI, 7 APRIL. Ruim duizend regeringssoldaten in de Noordmozambikaanse stad Nampula zijn eerder deze week aan het muiten geslagen, aldus berichten uit de hoofdstad Maputo. Zij protesteren omdat zij al wekenlang geen soldij hebben ontvangen, evenmin als de beloofde hulp voor na de demobilisatie. Vorige week muitten om dezelfde redenen honderden leden van de presidentiële garde in Maputo. Onderhandelingen om dit conflict op te lossen zijn nog gaande.

Krachtens het vorig jaar gesloten vredesakkoord tussen regering en de rebellenbeweging Renamo zullen alle strijdkrachten binnenkort worden gedemobiliseerd. Vooral in het regeringsleger groeit de frustratie over de vertraging bij de demobilisatie. Door de late komst van ongeveer 7.000 VN-militairen is het demobilisatieproces nog niet begonnen.

Zimbabwe maakte gisteren bekend zijn 10.000 militairen op 14 april te zullen terugtrekken uit Mozambique. Zij zullen worden vervangen door Italiaanse Vn-soldaten. Zimbabwe zond halverwege de jaren tachtig duizenden soldaten om de strategische Beira-corridor te beschermen tegen acties van Renamo.