Mubarak bespreekt religieus extremisme met president Clinton

KAIRO/ WASHINGTON, 7 APRIL. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft gisteren in Washington het “gevaar van religieus extremisme”, een zaak die de Egyptische regering grote zorgen baart, aan de orde gesteld in een onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton. Clinton zei na afloop dat beide landen “vastbesloten zijn de betrokkenheid van Iran bij terrorisme en zijn actieve verzet tegen het vredesproces in het Midden-Oosten het hoofd te bieden”. “Onze beide landen hebben geleden onder de tragische gevolgen van terrorisme”, onderstreepte Clinton, onder andere doelend op de aan moslim-extremisten toegeschreven aanslag op het World Trade Center in New York.

Mubarak herhaalde zijn stelling dat “de Iraniërs een manier proberen te vinden om de veiligheid in sommige landen, voornamelijk in Egypte, te destabiliseren”. De berichten over de fundamentalistische agitatie in Egypte - die de lucratieve toeristen-industrie zware schade heeft toegebracht - noemde hij echter overdreven. De extremisten zal volgens hem de pas worden afgesneden door inspanningen de economie te ontwikkelen en de levensomstandigheden van alle Egyptenaren te verbeteren.

In vraaggesprekken had Mubarak eerder onderstreept dat hij de extremisten hard zal blijven aanpakken. “We hebben alle betrokken partijen opdracht gegeven hun bevoegdheden op zeer harde wijze te gebruiken om een eind te maken aan deze laffe misdaden en aan dergelijke schaamteloze acties, die volledig onaanvaardbaar zijn voor de islam. Zij die onschuldigen doden, zijn geen moslims.”

In Kairo werden gisteren 40 jonge fundamentalistische activisten gearresteerd die een protestmars wilden organiseren van de universiteit van Kairo naar de naburige Israelische ambassade. In de voorgaande paar dagen waren al meer dan 200 vermeende moslim-extremisten aangehouden in een nieuwe actie tegen anti-regeringsactivisten, aldus de politie. Sinds moslim-fundamentalisten het lucratieve toerisme als doelwit hebben gekozen in hun strijd voor een islamitisch bewind in Egypte, worden zij door het regime hard aangepakt.

In Fayoum begon gisteren een nieuw proces tegen de blinde prediker sjeik Omar Abdel-Rahman, de geestelijk leidsman van de fundamentalisten die in de VS zijn toevlucht heeft gezocht, wegens poging tot moord op twee politiemannen en opruiing tot een staatsgreep. Zijn vrijspraak in 1989 is begin dit jaar door Mubarak vernietigd. Sjeik Omar zelf deed gisteren op een persconferentie in New Jersey een scherpe aanval op Mubarak, maar hield vol onschuldig te zijn aan de aanslag op het World Trade Center, die aan volgelingen van hem wordt toegeschreven. (Reuter, AP, AFP)