Meeste pitbulls door bazen niet geregistreerd

DEN HAAG, 7 APRIL. De meeste eigenaren van pitbullterriërs weigeren hun hond verplicht te laten registreren.

Van de naar schatting vijfduizend pitbulls is nu ongeveer een derde geregistreerd. Vrijdag sluit de termijn voor de registratie. Een woordvoerder van de Stichting Registratie Gezelschapsdieren (SGR), R. Wessels, verwacht dat het aantal geregistreerde pitbulls deze week nog zal oplopen van de huidige 1.400 tot ongeveer 1.700.

Volgens Wessels zijn veel pitbull-eigenaren het pertinent oneens met het door staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) voorgeschreven muilkorven, registreren en steriliseren van de hond. Ze zullen zich er naar zijn mening ook niet aan houden. Gabor kondigde twee jaar geleden een verbod aan op het fokken en houden van pitbulls. Reden daarvoor was een aantal incidenten waarbij pitbulls kinderen hadden doodgebeten.

Elke pitbull die vanaf 20 juni geen "paspoort' heeft, kan in beslag worden genomen. In deze pas staat een nummer dat moet corresponderen met het nummer dat in het oor van de hond is getatoeëerd. Vanaf deze datum moeten ook alle pitbulls aantoonbaar onvruchtbaar zijn. Gabor heeft dit als doel gesteld om het ras uiteindelijk te laten uitsterven.

J. van Ginneke, woordvoerder van Animal Research Foundation Europe, denkt dat een flink aantal pitbull-eigenaars zich strijdlustig zal opstellen. “De bazen zullen zich niet zomaar neerleggen bij inbeslagname van hun hond. Ze zullen procedures aanspannen om hun hond terug te krijgen en door de onduidelijk opgestelde omschrijving van een pitbull zal dat ook vaak met succes zijn.” De omschrijving van de pitbull is volgens Van Ginneke zeer discutabel. “Nu is het zo dat ook Labradors onder de beschrijving vallen en kleine pitbulls niet. Hoe moet een opsporingsambtenaar dan adequaat beoordelen of het wel of niet om een pitbull gaat?” Morgen is de uitspraak van een door Ginneke aangespannen kort geding tegen het verplicht steriliseren en muilkorven van pitbulls.

Een woordvoerder van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij kon vanochtend nog niet zeggen of extra maatregelen worden genomen als het grootste deel van de pitbulls niet wordt geregistreerd.