Kringloop

Het verhaal van een schrijver die besloten heeft er een eind aan te maken.

Want hij is moe, die man. Het gaat niet goed met hem. Zijn ideeën zijn zo dun als dauw. Zijn oplagen passen in de meterkast. Er is geen mens die hem begrijpt. Alleen zijn vrouw, zijn vrouw begrijpt hem wonderwel - ze is er met haar beste vriend vandoor.

Hij heeft besloten er een eind aan te maken, maar netjes. Hij belt zijn huisarts voor een afspraak.

“Gaat u zitten”, zegt de dokter vriendelijk. “Ik heb genoten van uw laatste boek, het beste tot nu toe!”

Waaruit die schrijver concludeert dat zijn andere boeken waardeloos waren.

“Dokter”, legt hij uit, “ik heb uw hulp nodig. Ik denk aan een verhaal over een man, die wil er een eind aan maken, maar netjes, geen rotzooi. Wat raadt u aan in zo'n geval?”

De dokter gaat er eens goed voor zitten, maakt zich graag verdienstelijk. Hij oppert het ene middel, hij oppert het andere, hoe het werkt, waar je het haalt. Nog even, dan zitten ze te praten als mannen die samen een brug willen bouwen.

De schrijver weer naar huis. Hij doet de vaat. Hij dweilt de vloer en geeft de vissen voer. En dan neemt hij zijn pen ter hand. Hij haalt adem en begint aan het verhaal van een schrijver die besloten heeft er een eind aan te maken. Enzovoort.