Kinderen van Sarajevo lijden onder trauma's

GENÈVE, 7 APRIL. De kinderen van Sarajevo zijn ernstig getraumatiseerd door het geweld dat ze nu al een jaar lang dagelijks om zich heen zien. Dit jaar zijn drieduizend kinderen in de Bosnische hoofdstad gedood, van wie veertig procent door sluipschutters. Meer dan de helft van de kinderen heeft gezien hoe mensen zijn gedood en 39 procent heeft familieleden onder de in totaal achtduizend mensen die het afgelopen jaar in Sarajevo om het leven zijn gebracht.

Dat heeft gisteren de VN-kinderorganisatie Unicef in Genève gezegd op grond van een onderzoek, dat in februari in Sarajevo is uitgevoerd. Veertig procent van de kinderen van Sarajevo is zelf onder vuur genomen door sluipschutters, meer dan tachtig procent heeft situaties van doodsangst meegemaakt en meer dan zeventig procent heeft moeten ervaren dat hun huis werd verwoest of beschadigd bij de beschietingen van de stad. Geen enkel kind in Sarajevo is ontsnapt aan de emotionele trauma's van de oorlog, aldus Unicef. Uit onderzoeken onder kinderen die met hun familieleden uit Sarajevo en andere grote steden in Bosnië zijn gevlucht blijkt dat vrijwel allen last hebben van traumatische verschijnselen als nachtmerries, apathie en agressie. Bijna negentig procent van de kinderen van Sarajevo heeft voor perioden van een half jaar of langer in schuilkelders moeten wonen.

De directeur-generaal van Unicef, James Grant, deed gisteren in Genève een dringend beroep op de oorlogvoerende partijen in Bosnië om de oorlog tebeëindigen en in elk geval bij de hulpverlening de voorrang te geven aan kinderen. “Elke dag die deze oorlog voortduurt is een dag waarop de rechten van kinderen ernstig worden geschonden.” (AFP, AP)