Contra-expertise bevestigt gebruik cocaïne Caniggia

ROME, 7 APRIL. Claudio Caniggia, de Argentijnse spits van AS Roma, moet zich volgend jaar tevreden stellen met een inkomen van ruim 600.000 gulden per jaar. Nadat de contra-expertise heeft bevestigd dat hij cocaïne heeft gebruikt, hangt hem een forse schorsing en een vermindering van zijn salaris met zestig procent boven het hoofd.

Bij de dopingcontrole na de wedstrijd Rome-Napoli op 21 maart, werden er sporen van cocaïne ontdekt in de urine van Caniggia. Een tweede onderzoek gisteren heeft deze uitslag bevestigd. Deskundigen zeggen dat de cocaïne waarschijnlijk een dag of vier voor de wedstrijd is gebruikt. Daardoor komt het resultaat (2-1 voor Roma) niet in gevaar en worden er waarschijnlijk ook geen sancties getroffen tegen Roma.

Caniggia zal een aantal kwalificatiewedstrijden met Argentinië voor de Wereldkampioenschappen van volgend jaar missen en mogelijk ook de WK zelf. Op cocaïnegebruik staat volgens de reglementen een schorsing van zes maanden tot twee jaar. Waarschijnlijk wordt er begin mei een definitieve uitspraak gedaan over de sanctie tegen Caniggia. Er zijn twee precedenten voor cocaïnegebruik in Italië: Maradona (ex-Napoli) is voor vijftien maanden geschorst, Bortolotti (ex-Brescia) voor dertien maanden.

In tegenstelling tot Maradona twee jaar geleden heeft de 26-jarige Caniggia laten weten dat hij niet het Italiaanse voetbal wil verlaten. Hij kwam vier jaar geleden naar Verona en heeft daarna drie jaar bij Atalanta gespeeld. In het voorjaar van 1989 is Caniggia ook betrokken geweest bij een cocaïnezaak: hij werd ervan verdacht daarin te hebben gehandeld, maar de rechter oordeelde dat de hoeveelheid cocaïne die bij hem thuis was gevonden, kennelijk was bedoeld voor persoonlijk gebruik.

Vanuit Buenos Aires herhaalde Maradona wat hij zei na zijn eigen schorsing wegens cocaïnegebruik: het is een wraakactie omdat Argentinië in de halve finale van de Wereldkampioenschappen voetbal in 1990 Italië heeft uitgeschakeld, mede door een doelpunt van Caniggia. “Italië wil zich wreken”, schreef Maradona aan de krant Tribuna deportiva. En in een sneer naar de corruptieschandalen vroeg hij de Argentijnse regering om een onderzoek naar de duizenden Italianen die in Argentinië werken.

AS Roma is door de zaak-Caniggia nog verder in de problemen gekomen. Het imago van de club is bezoedeld: eind 1990 werden twee spelers van de club betrapt op het gebruik van stimulerende middelen. Nu wordt de uitschakeling van Milan vorige week, die de weg heeft vrijgemaakt naar de Italiaanse bekerfinale, overschaduwd door de sportieve en financiële problemen van de club. De voorzitter van AS Roma, Giuseppe Ciarrapico, zit gevangen op verdenking van financiële fraude.