Compromis in loonconflict Oost-Duitsland afgewezen

STUTTGART, 7 APRIL. Het loonconflict in de Oostduitse metaalsector en de elektrotechnische industrie is in een impasse geraakt nu de werkgevers een compromisvoostel van de bonden hebben verworpen. Erwin Hein, een regionale leider van de werkgeversbond Gesammtmetall en mede-opsteller van het compromis-voorstel, heeft gisteren zijn aftreden bekendgemaakt.

Het conflict draait om de door de werkgevers toegezegde loonsverhoging in de Oostduitse metaal- en elektrotechnische industrie met 26 procent en de staalsector met 21 procent. Nu de conjunctuur slecht is willen de werkgevers echter af van de beloofde loonsverhoging en niet verder gaan dan 9 procent.

Volgens Hein was zondag een akkoord bereikt met de werkgevers over gelijktrekking van de Oostduitse lonen met die in het westen van Duitsland in 1995. De bonden hielden vast aan de gestelde percentages, maar de gelijktrekking van de lonen zou pas in 1995 een feit worden in plaats van in 1994. De leiding van Gesammtmetall verwierp het akkoord echter, waarna Hein zijn functie neerlegde. Franz Steinkuehler, voorzitter van de metaalbond IG Metall, zei gisteren geen ruimte meer te zien voor nieuwe compromissen in het conflict. “Stakingen zijn onvermijdelijk geworden”, zei hij.

Eind vorige week legden al 130.000 werknemers het werk neer uit protest tegen de houding van de werkgevers. Volgens IG Metall zal op 19 april beslissen of er een stemming zal worden gehouden over de vraag of er een grootscheepse staking moet worden georganiseerd. (Reuter)