Armeens offensief tot staan gebracht

MOSKOU, 7 APRIL. Het Armeense offensief tegen Azerbajdzjan is voorlopig bij Fizuli tot staan gebracht. Azerbajdzjaanse troepen hebben gisteren de Armeense "zelfverdedigings-eenheden' weten te verdrijven uit deze Azerbajdzjaanse stad, die de verbinding vormt tussen de enclave Nagorny Karabach en de Iraanse grens.

Ook op het internationale toneel heeft de Azerbajdzjaanse regering, die dit weekeinde militair in het defensief werd gedrongen, enige successen weten te boeken. In een verklaring heeft de Veiligheidsraad, op verzoek na Baku bijeengeroepen, vannacht een onmiddellijk staakt-het-vuren geëist. Dit wordt door de Azeri opgevat als een steuntje in de rug. Turkije heeft bovendien zijn solidariteit betuigd met de regering in Baku die gisteren heeft besloten om de vredesbesprekingen tijdelijk op te schorten wegens de hervatting van de oorlog door de Armeniërs, vorige week.

Het behoud van Fizuli was gisteren een dubbeltje op zijn kant, gezien de demoralisering van de Azerbajdzjaanse troepen in de stad na hun nederlagen in Kelbacar, zaterdag. De Azeri hebben de laatste maanden geen enkele overwinning meer kunnen boeken. Ze zijn niet opgewassen tegen de beter gemotiveerde, bewapende en getrainde Armeniërs. De komst van parlementsvoorzitter Isa Gambarov luidde echter in Fizuli een omslag in. De Armeense eenheden trokken zich in de bergen terug om een nieuwe kans af te wachten.

Zonder internationale hulp zal Azerbajdzjan het tij toch niet kunnen keren. De Armeense "zelfverdedigings-eenheden' hebben nu ongeveer tien procent van het Azerbajdzjaanse grondgebied onder controle. De smalle stroken tussen Karabach en Armenië zijn niet meer in handen van Baku. Azerbajdzjan wordt overspoeld door vluchtelingen. Volgens woordvoeder Arif Aliev van president Abulfaz Elçibey hebben 55.000 van de zestigduizend burgers uit Kelbacar deze week de wijk genomen uit dit gebied dat nu in handen is van de Armeniërs. In totaal trekken er volgens Aliev momenteel 270.000 vluchtelingen in de vrije gebieden van Azerbajdzjan rond.

De regering in Baku heeft gisteren herhaald dat de Armeniërs gesteund worden door “bepaalde conservatieve krachten” uit Rusland. In Moskou is dat tot nu toe ontkend. Opperbevelhebber Jevgeni Sjaposjnikov van de gezamelijke strijdkrachten van het GOS heeft gisteren aangeboden om tussenbeide te komen. Maar dat zou een precedent zou, erkende Sjaposjnikov, omdat Azerbajdzjan geen lid is van het GOS. Volgens Sjaposjnikov heeft Baku desondanks positief gereageerd op zijn aanbod. De regering in Jerevan heeft nog niets van zich laten horen.