ANDIJVIE OP ZIJN JAVAANS

Recepten uit andermans kookboeken presenteren we slechts mondjesmaat in deze rubriek, maar ik was gefascineerd door de titel ”Andijvie op zijn Javaans' in het boekje ”Surinaams koken' van Ilse Marie Dorff (derde druk alweer en slechts 9,90).

Wat een wereldreis zit daar niet achter, zo stel ik mij voor. Andijvie stamt uit het Middellandse-Zeegebied en moet heel lang geleden naar Nederland zijn doorgedrongen. Vandaar naar Java is in kilometers een grote stap, maar als onze voorvaders de kolonisten in den vreemde net zo hunkerden naar Hollandse kost en produkten als recente generaties emigranten, dan zal andijvie zeker de oversteek hebben gemaakt.

Verkassende kolonisten of Javanen die in een ander rijksdeel hun geluk wilden beproeven, moeten voor de sprong naar Suriname hebben gezorgd.

Dorff voert in haar recept magere doorregen varkenslapjes op, ik houd het - ook omwille van de snelheid van bereiding - op varkenshaas, kalkoenfilet of ongepaneerde schnitzel.

Voor 2 personen:

1 struik andijvie van ongeveer 400 gram

200-250 gram varkenshaas

1 grote ui, 1-2 teentjes knoflook

2-3 eetlepels olie

3 eetlepels ketjap manis

1 klein bouillonblokje

snufje zout of peper

Maak de andijvie schoon, snijd de bladeren in reepjes en laat deze uitlekken. Snijd het vlees in plakken en vervolgens in pinkdikke repen. Pel en snipper ui en knoflook. Verhit de olie in een braadpan of wok en bak het vlees rondom bruin. Voeg de snippers ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten mee. Doe de andijvie, de ketjap en het bouillonblokje in de pan en laat het gerecht, al omscheppend, in zo'n 5 minuten gaar worden. Proef of er zout of peper bij moet. Rijst hoort er bij.