Syrië zit volgens Al-Fatah achter moorden in Libanon

SIDON, 6 APRIL. De Palestijnse guerrilla-organisatie Al-Fatah, de belangrijkste groepering in de PLO, heeft Syrië er gisteren van beschuldigd achter de aanslagen te zitten die de extremistische splintergroep van Abu Nidal op zijn vertegenwoordigers in Libanon pleegt. De beschuldiging, uitgesproken door Fatah's hoogste commandant in Libanon, kolonel Munir Maqdah, volgt op de moord op zijn tweede man, kolonel Yunis Awwad. Deze werd donderdag in Beiroet doodgeschoten. In totaal zijn in Libanon in een jaar tijds 22 mensen om het leven gekomen bij aanslagen door Fatah Revolutionaire Raad van Abu Nidal en vergeldingsacties door Fatah.

Volgens kolonel Maqdah wil Syrië op deze manier de Palestijnen ertoe bewegen de Israelische voorwaarden te accepteren voor de voortzetting van de vredesonderhandelingen. De onderhandelingen moeten op 20 april in Washington worden hervat, maar de Palestijnen aarzelen nog mee te doen in verband met de uitwijzing door Israel van 400 moslim-fundamentalistische Palestijnen naar Libanon in december. Een tweede oogmerk zou zijn de Palestijnen in Libanon duidelijk te maken dat ze voorgoed in dit land zullen blijven. Abu Nidals groep, die zelf officieel tegen elke vorm van vredesonderhandelingen is gekant, zou hierbij door de Syrische autoriteiten als werktuig worden gebruikt.

Het is de eerste keer dat Fatah Syrië van een rol in deze inter-Palestijnse oorlog beschuldigt. De relaties tussen Syrië en Fatah en zijn leider, Yasser Arafat, zijn echter al lange tijd slecht. (Reuter, AP, AFP)