Schuld van Treuhand op 300 miljard

WENEN, 6 APRIL. De schuld van het Berlijnse Treuhand-instituut, dat de privatisering, sanering en verkoop regelt van voormalige Oostduitse staatsbedrijven, zal dit jaar oplopen van 250 tot 270 miljard mark (280 tot 300 miljard gulden). Dit heeft Heinrich Hornef, de financiële topman van Treuhand, gisteren in Wenen meegedeeld.

Volgens Treuhand-directeur Paul Hadrys moet de financiële behoefte van de organisatie in de toekomst meer dan tot nu toe gedekt worden via de kapitaalmarkt. Dit jaar moet 40 miljard mark uit de kapitaalmarkt worden gehaald via tien- en vijfjarige leningen. Daardoor zal eind dit jaar voor 110 miljard mark aan Treuhand-verplichtingen via de kapitaalmarkt zijn gedekt.

Van de oorspronkelijk 12.800 ondernemingen in het oosten van Duitsland heeft de Treuhand volgens eigen zeggen op 1.500 na alle geprivatiseerd of stilgelegd. Van veel verkochte bedrijven was het machinepark zeer verouderd en waren de schulden veel groter dan het vermogen. Buitenlandse bedrijven hebben intussen 550 bedrijven overgenomen en daarbij toezeggingen gedaan voor investeringen ter waarde van 17 miljard mark. (DPA)