Scheepvaartbeurs Londen weer open na bomaanslag

LONDEN, 6 APRIL. 's Wereld grootste scheepvaartbeurs, de Baltic Exchange in Londen, is gisteren officieel heropend. Het beursgebouw werd vorig jaar april zwaar beschadigd door een bomaanslag van de IRA, het verboden Ierse republiekeinse leger. Bij de aanslag in het financiële district van Londen kwamen drie mensen om het leven en raakten negentig mensen gewond.

Op de beurs handelen de 800 aangesloten leden in scheepsvracht (onder meer olie en droge bulkgoederen) en tweede hands schepen. Het afgelopen jaar is gehandeld in het gebouw van verzekeraar Lloyd's.

De beurs heeft het herstel aangegrepen om zich te beraden op de toekomst. De traditionele vloerhandel wordt bedreigd door de opkomst van de telefoon- en beeldschermenhandel. Handelaren zeiden dat deze bedreiging misschien nog ernstiger zijn dan de bomaanslag. “De Baltic Exchange is een plaats waar beurshandelaren elkaar kunnen ontmoeten en informatie over de markt kunnen verzamelen”, aldus topman Jim Buckley. “Ik ben ervan overtuigd dat de beurs deze rol kan blijven spelen.”

Het volledig restaureren van de gevel en de marmeren hal van het 91-jaar oude gebouw zal nog twee jaar in beslag nemen.