Schandaal verdeelt de Spaanse socialisten

MADRID, 6 APRIL. In de socialistische partij van Spanje (PSOE) is een openlijke oorlog uitgebroken tussen aanhangers van premier Gonzalez, onder wie verscheidene ministers, en het partijkader onder leiding van vice-voorzitter Alfonso Guerra en algemeen secretaris José Maria ("Txiki') Benegas.

Aanleiding is de eis van Gonzalez dat voor het eind van deze week een duidelijk gebaar wordt gemaakt waarmee de politieke verantwoordelijkheid wordt genomen voor het financieringsschandaal waarin de PSOE verwikkeld is geraakt.

Gonzalez is gewaarschuwd door de slepende affaires die de socialisten in Frankrijk en Italië in grote moeilijkheden hebben gebracht en wil daarom nu snel schoon schip maken. Hij eist het vertrek van hooggeplaatste partijfunctionarissen. Wanneer zijn wens niet wordt ingewilligd is hij bereid desnoods zelf op te stappen. Het dagblad Diario 16 meldt vandaag dat Gonzalez niet eens meer beschikbaar is voor het jaarlijkse parlementaire debat over de toestand van de natie, dat over twee weken wordt gehouden, als hij zijn zin niet krijgt.

Benegas en Guerra lijken echter nog niet van plan toe te geven aan de wensen van de minister-president. Eerstgenoemde heeft weliswaar vorige week zijn functie ter beschikking gesteld in verband met het financieringsschandaal, maar gisteren maakte hij plotseling de brief waarin hij dit aanbod deed openbaar. Toen bleek dat zijn gebaar niet moest worden opgevat als het aanvaarden van verantwoordelijkheid voor de "affaire-Filesa', waarin grote bedrijven via nepfirma's bedragen overmaakten aan de PSOE, maar als een protest tegen “het failliet van de interne solidariteit binnen de socialistische partij” en tegen “bepaalde leden van de regering die zich in de anonimiteit verschuilen” en “vernieuwers van niks”.

De tegenstellingen in de regeringspartij komen naar buiten op een moment dat de PSOE, die sinds 1982 met een absolute meerderheid regeert, volgens opiniepeilingen een gevoelig verlies zal lijden bij de verkiezingen van dit najaar. Spaanse media verspreidden vanochtend verklaringen van tientallen ministers, regionale partijleiders en andere prominente socialisten waarin ze hun standpunt bepalen in het conflict tussen premier en partij. Volgens het dagblad El Pais vrezen banken en deviezenhandelaren dat de crisis in de regeringsformatie zal leiden tot een massale vlucht van buitenlandse investeerders en wellicht zelfs tot een nieuwe devaluatie van de Spaanse munt.