Politie arresteert leden Turkse bende

ROTTERDAM, 6 APRIL. De Rotterdamse politie denkt met de aanhouding van dertien verdachten twee weken geleden een zware slag te hebben toegebracht aan een strak georganiseerde Turkse heronebende.

Bij de actie van 23 maart op het Noordplein in Rotterdam-Noord werden de verdachten aangehouden tijdens het overladen van een partij van 45 kilo herone. Ook werden auto's en vuurwapens in beslag genomen. Alle arrestanten zijn legaal of illegaal hier verblijvende Turken. Dat maakte de politie vanochtend tijdens een persconferentie bekend.

Volgens H. Hoogstraten, leider van het regionaal bureau bovenlokale criminaliteit, is met de arrestaties de Nederlandse tak van de organisatie ontmanteld. Internationaal gezien betreft het slechts de "subtop', de leiding bevindt zich in Turkije. De winsten, die jaarlijks tientallen miljoenen bedroegen, werden teruggesluisd naar Turkije en daar vermoedelijk genvesteerd in toerisme en horeca. Justitie heeft gegevens over de hoofdpersonen, bankrekeningen en dekmantelbedrijven die daarbij gebruikt werden. Hoogstraten hoopt dat de Turkse politie met die informatie de bende verder kan oprollen.

De politie houdt de organisatie verantwoordelijk voor de zogeheten "Brielse Moorden' van vorig jaar. Toen werden drie Turkse mannen doodgeschoten, verminkt en in brand gestoken bij het Brielse Meer. De mannen hadden zelf een serie moorden op leden van de organisatie op hun kerfstok. Volgens een onlangs veroordeelde handlanger waren zij van plan de bende over te nemen. Bij geen van de aangehouden verdachten kan overigens directe betrokkenheid bij die moorden bewezen worden, aldus Hoogstraten.

De bende leunde volgens Hoogstraten sterk op familiebanden en was georganiseerd volgens een cellensysteem. De ene cel wist niet wat de andere cel deed, bij het wegvallen van een schakel werd die onmiddellijk vervangen. "Deals' werden gesloten in Turkse koffiehuizen in Rotterdam-Noord en het Oude Westen. In sommige gevallen werden legaal verblijvende Turken gedwongen hun huis beschikbaar te stellen.

De politie heeft bewijs van ten minste zeven heronetransporten via de zogeheten "Balkanroute'. Chauffeurs kregen onderweg in Hongarije, Roemenië of Polen opdracht telefoonnummers te bellen, waar ze te horen kregen waar een volgend ontmoetingspunt was. De partijen van gemiddeld vijftig kilo werden in Nederland vaak meerdere malen per dag tussen verschillende "safe houses' vervoerd, en in Rotterdam, Den Haag en Brussel op de markt gebracht.