Ook verdenking van corruptie tegen Forlani

ROME, 6 APRIL. De Italiaanse christen-democratische partij is verder in diskrediet geraakt doordat gisteravond de voormalige partijleider Arnaldo Forlani door de Milanese justitie is beschuldigd van betrokkenheid bij een smeergeldschandaal, enkele uren na eenzelfde beschuldiging tegen ex-premier Andreotti.

Onder druk door het felle verzet tegen de complottheorie die zijn partij heeft gelanceerd, zei de huidige partijleider, Mino Martinazzoli: “Ik zal geen mensen verdedigen die niet te verdedigen zijn.” Maar de rebellen binnen de partij in Noord-Italië willen meer, en vooral: meer daden.

Forlani en zijn stroming binnen de christen-democraten hebben volgens een voormalige directeur van de Anas, een soort Rijkswaterstaat, 1,2 miljard lire (nu ruim 1,4 miljoen gulden) aan steekpenningen aangenomen die zijn betaald in ruil voor een contract. Bij het onderzoek naar de tientallen smeergeldzaken blijken de openbare werken van de Anas een belangrijke bron van corruptie te zijn.

De 67-jarige Forlani, oud-premier en oud-minister, is beschuldigd van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen, net als oud-premier Giulio Andreotti. Deze wordt ervan verdacht te hebben bemiddeld bij de betaling van 300.000 gulden aan steekpenningen aan de kleine sociaal-democratische partij, een vaste coalitiepartner.

Andreotti zou dit samen met de voorzitter van AS Roma hebben gedaan, Giuseppe Ciarrapico. Die zit al gevangen in verband met een ander financieel schandaal. Zoals zo vaak komen de steekpenningen van de staat, in dit geval de staatsholding Efim. Deze is vorig jaar bezweken onder zijn schuldenlast. Nu wordt duidelijk dat een deel daarvan is veroorzaakt door betalingen van smeergeld.

De sociaal-democraten hebben steeds een belangrijke rol gehad binnen de Efim en Italiaanse kranten suggereren vanmorgen dat Andreotti's smeergeld was bedoeld om ervoor te zorgen dat de sociaal-democraten zich niet zouden verzetten tegen malversaties binnen de Efim door onder anderen Ciarrapico.

Door de beschuldigingen tegen Forlani en Andreotti, die ook wordt verdacht van banden met de mafia, is de justitie aangeland bij de absolute politieke top. Met de voormalige socialistische leider Bettino Craxi, tegen wie een aantal corruptie-onderzoeken loopt, hebben Andreotti en Forlani jarenlang de Italiaanse politiek gedomineerd.

De nieuwe beschuldigingen tegen Andreotti en Forlani hebben voorlopig de vaart gehaald uit een christen-democratische tegencampagne. Vrijdag heeft de partij de justitie verzocht een onderzoek in te stellen naar een vermeend complot om de christen-democraten uit het zadel te wippen. Volgens de partij is het te toevallig dat een aantal misdadigers vrijwel tegelijk besluit om samen te werken met de justitie en daarbij de namen noemt van prominente christen-democraten. Zij suggereert dat die verklaringen zijn georkestreerd: door wie is onduidelijk, maar de impliciete verdenking richt zich tegen de rechters.

Vrijwel alle niet-christen-democraten hebben deze suggestie verworpen als een wanhoopspoging van de oude garde om zich te redden. Ook binnen de partij is er felle kritiek gekomen. Enkele honderden partijbestuurders uit het noorden hebben zondag een protestvergadering gehouden. Zij eisen op korte termijn een buitengewoon partijcongres om een grote schoonmaak te houden, met de nauwelijks verhulde dreiging om desnoods uit de partij te stappen.