Nog geen verzoek VN om F-16's

DEN HAAG, 6 APRIL. Nederland wacht nog steeds op een definitief verzoek van secretaris-generaal Boutros Ghali van de Verenigde Naties om F-16's naar Italië te sturen om toe te zien op het vliegverbod boven Bosnië.

Een verkenningsteam van de luchtmacht dat zondag naar de Italiaanse vliegbasis Villafranca bij Verona vertrok, wordt morgen weer in Nederland verwacht.

Het militaire commando van de NAVO werkt aan een inventarisatie van de beschikbare capaciteit en zal op korte termijn een voorstel doen aan de VN.

Defensie hoopt dat de F-16's worden ingezet omdat zij al sinds Kerstmis klaar staan in Volkel en Enschede en omdat in het verleden twee keer eerder een Nederlands aanbod van F-16's is afgewezen door Turkije en een aantal Golfstaten. De VN zou echter de voorkeur kunnen geven aan gevechtsvliegtuigen van de permanente leden van de Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die ook samen in de Golf-oorlog opereerden.

Voor toezicht op het handelsembargo op de Donau zijn nog geen manschappen gevonden. Minister Kooijmans van buitenlandse zaken bood gisteren in Luxemburg tijdens een WEU-bijeenkomst 24 tot 28 man douaniers of marechaussee aan om met politieboten van andere landen illegaal vrachtvervoer over de Donau tegen te houden. Tegen Servië en Montenegro is door de VN een handelsembargo afgekondigd.