Nieuwe eigenaar voor Coca-Cola Beverages

De Nederlandse bottel- en verkoopmaatschappij Coca-Cola Beverages Nederland (CCB) in Schiedam is overgenomen door het Amerikaanse concern Coca-Cola Enterprises.

Daarvoor was CCB Nederland een volledige dochteronderneming van Coca-Cola Company. De aankoop van het Nederlandse bedrijf heeft in de Verenigde Staten nogal opzien gebaard, omdat het de eerste acquisitie van CCE buiten de VS is.

Coca-Cola Enterprises (CCE) heeft naast de Nederlandse aankoop twee Amerikaanse bedrijven overgenomen: in Tennessee Roddy Coca Cola Bottling Company en Coca Cola Bottling Company of Johnson City. Met de drie transacties is in totaal 360 miljoen dollar (circa 650 miljoen gulden) gemoeid. De directie van CCB wilde niet kwijt hoeveel Coca-Cola Enterprises heeft betaald voor het Nederlandse bottelbedrijf. Coca-Cola Enterprises is voor 44 procent in handen van Coca-Cola Company.

Deze onderneming heeft wereldwijd bottelaars ingeschakeld, die de frisdrank produceren en distribueren. Met een omzet van 57 miljard liter heeft Coca-Cola Company 45 procent van de wereldfrisdrankenmarkt in handen. De onderneming verkoopt produkten in meer dan 195 landen met een gemiddelde van 685 miljoen glazen frisdrank per dag.

In 1992 produceerde CCB Nederland 460 miljoen liter frisdrank bij een omzet van ruim 570 miljoen, 12 procent meer dan in 1991. Bij CCB Nederland werken 850 mensen.