Moord in Zuid-Afrika wekt onrust

JOHANNESBURG, 6 APRIL. De moord op tien zwarten in de provincie Natal heeft in Zuid-Afrika de theorie weer doen opleven dat een geheimzinnige "derde macht' bezig is het ontluikende vredesproces te verstoren. De nieuwe aanslag had in de nacht van zondag op maandag plaats in Murchison, bij Port Shepstone aan de Natalse zuidkust. In dit gebied, waar al enkele maanden geen geweld was voorgekomen, hadden de rivaliserende zwarte partijen ANC en Inkatha onlangs hun eerste gezamenlijke vredesbijeenkomst gehouden.

Volgens de politie omsingelde een groep gewapende schutters 's nachts het huis van de familie Nzama. Ze gooiden een handgranaat naar binnen en openden vervolgens met automatische geweren het vuur op de slapende familieleden. Tien mensen, in leeftijd variërend van 18 tot 27 jaar, kwamen om het leven. De politie heeft nog geen arrestaties verricht.

Een regionale ANC-woordvoerder verklaarde dat de slachtoffers aanhangers waren van zijn beweging. Minister Hernus Kriel van wet en orde veroordeelde de moord met “woede en walging”. ANC en Inkatha legden beiden de verantwoordelijkheid bij krachten die tegen vredesinititiatieven in het gebied zijn. De politie lekte gisteravond laat naar enkele Zuidafrikaanse kranten de informatie dat enkele van de slachtoffers betrokken zijn geweest bij misdaden, wat de mogelijkheid zou openen van een criminele afrekening.

Het ANC beweert al lang dat een "derde macht' van extreem-rechtse blanke elementen in leger en politie de hand zou hebben in het geweld tussen zwarten. ANC-leider Nelson Mandela voerde gisteren voor de tweede keer in acht dagen overleg met president De Klerk, onder meer over het geweld en de grondwettelijke onderhandelingen.