Ministers lovend over Buchmesse

ANTWERPEN, 6 APRIL. Nederland en Vlaanderen zullen zich in de toekomst op cultureel gebied vaker gezamenlijk presenteren in het buitenland. Minister Hedy d'Ancona heeft dat gisteren in Antwerpen aangekondigd, op een persconferentie over het Nederlands/Vlaamse programma voor de Frankfurter Buchmesse, die op 5 oktober wordt geopend door Harry Mulisch.

Zowel minister d'Ancona als haar Vlaamse collega Hugo Weckx lieten zich gisteren uiterst lovend uit over de Nederlands-Vlaamse voorbereiding op de beurs. “Van alle kanten merken we dat de samenwerking goed verloopt”, zei d'Ancona. Om er aan toe te voegen dat het tussen minister Weckx en haar ook al geruime tijd zeer goed gaat.

Impliciet verwijzend naar de strubbelingen die er in het verleden wel zijn geweest over het functioneren van de Taalunie, zei minister d'Ancona dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk misschien wel meer van de grond tillen als het om praktische zaken gaat en niet alleen om praten. Ook bij de biënnale van Venetië zullen Nederland en Vlaanderen een gezamenlijke presentatie verzorgen. “Verbazingwekkend hoe rijk het programma is”, zei d'Ancona over de inbreng op de Frankfurter Buchmesse. Volgens haar is er alle aanleiding om te bezien of het voorbeeld niet vaker gebruikt kan worden voor gezamenlijke presentaties.

De stichting die de gezamenlijke Nederlands/Vlaamse inbreng op de boekenbeurs verzorgt, alsmede presentaties, tentoonstellingen en voorstellingen elders in Duitsland (en onder andere ook in Wenen) heeft een budget van ongeveer 6,5 miljoen gulden tot beschikking. De Nederlandse en de Vlaamse overheid leggen ieder ongeveer 3 miljoen gulden op tafel, de uitgevers bijna 400.000 gulden.