Mercedes wil nieuwe fabriek bouwen in VS

DEARBORN, 6 APRIL. De Duitse autoproducent Mercedes-Benz heeft de Verenigde Staten gekozen als vestigingsland voor een nieuwe assemblagefabriek in het buitenland. Daar zal een nieuwe type terreinwagen met vierwielaandrijving worden gemaakt dat moet concurreren met Japanse produkten. De precieze vestigingslocatie voor de fabriek wordt binnen enkele weken bekendgemaakt, zo heeft bestuursvoorzitter Werner Niefer gisteren verklaard.

Met het plan is een investering gemoeid van 500 miljoen mark. De fabriek zal werk bieden aan 1.500 mensen en zal vanaf 1997 ongeveer 60.000 wagens per jaar leveren. Daarvan zullen er 20.000 in de VS worden verkocht. Het project past in het streven van Mercedes om niet meer alleen in de duurste klassen te produceren, maar ook in de overige marktsegmenten kwalitatief hoogwaardige auto's aan te bieden.

Volgens Niefer is de keus gevallen op de VS omdat die de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt vormen. Mercedes, onderdeel van het concern Daimler-Benz, leverde vorig jaar 63.300 auto's aan de Amerikaanse dealers, 7,5 procent meer dan in het voorgaande jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar verminderde de verkoop echter met bijna twintig procent tot 12.020 stuks.

Met de nieuwe fabriek komt het aantal produktiebedrijven van Mercedes in Noord-Amerika op zeven en dat op het gehele Amerikaanse continent op tien. De meeste daarvan zijn van de in 1981 overgenomen vrachtwagenfabrikant Freightliner. Deze onderneming zag de verkoop in de VS vorig jaar met acht procent groeien tot 27.500 auto's.

Concurrent BMW was Mercedes vorig jaar al voorgegaan met een besluit om een fabriek in de VS te bouwen. Dat betekende dat er voor het eerst in jaren weer een Europese autofabriek in het land zou komen. Het produktiebedrijf van Volkswagen werd in 1988 gesloten. De VS zijn de afgelopen jaren weer aantrekkelijker geworden als vestigingsland door de daling van de dollarkoers en het lage niveau van de loonkosten in vergelijking met onder meer Duitsland.