Leuke tijden voor huizenbezitters

ROTTERDAM, 6 APRIL. De lange rente zal dalen tot het niveau van 25 jaar geleden. Volgend jaar begint de rente met een vijf voor de komma. Deze voorspelling kwam vorige week van Robeco. Ook ABN Amro is door de bocht en liet vanochtend desgevraagd weten een rente-daling te verwachten.

Wanneer de lange rente met een vijf begint, komt de hypotheekrente op zes. Dat kunnen leuke tijden worden voor degene die een hypotheek wil afsluiten. Zijn de risicomijdende huizenbezitters die de afgelopen tijd hypotheken met langdurig vaste rente de nieuwe spijtoptanten?

Onderzoeker W. Steeman van Nederlandse Vereniging van Makelaars, gaat ook uit van lagere rente, maar waarschuwt: “Een verkoudheid van Jeltsin kan de si-tuatie veranderen.”

Steeman zegt de uitlatingen van ABN Amro-topman R. Hazelhoff, die in maart zei dat de rente zou stabiliseren, te hebben gewantrouwd. “Een bank heeft een groot belang om te vertellen dat rente gaat stabiliseren. De bank kan dan hypotheken afsluiten tegen een oude, hoge rente. De grote verlagingen van de hypotheekrente - dit jaar rond 12 januari (gemiddeld 0,3 procentpunt) en rond 9 maart (0,5 procentpunt) - komen altijd aan het begin van de maand, onafhankelijk of de lange rente laag staat of niet. De banken kiezen een moment dat ze nog zoveel mogelijk hypotheken tegen de hoge rente kunnen verkopen. Voor de klant scheelt dat beleid gemiddeld maar een paar gulden per maand, maar voor de banken is het een kwestie van tientallen miljoenen meer of minder.”

Robeco's rentevisie strekt zich uit tot komende jaren. De visie is afkomstig van prof.dr. J.J. van Duijn, coördinator financiële beleggingen Robeco. Van Duijn wil niet te boek staan als een glazen bollenkijker, maar als een analist van historisch materiaal. “De mensen zijn in de jaren zeventig gewend geraakt aan lange- en hypotheekrente van boven de zes procent met uitschieters tot boven de twaalf. Ze vergeten echter dat de zestig jaren vòòr 1970 werden gekenmerkt door een rentepeil van vier à vijf procent.”

Volgens Van Duijn gaan we weer terug naar die tijden. De lage inflatie, net als toen, is daarvoor een eerste indicatie. Een andere is het verloop van de golfbewegingen van de rente: na de jaren tachtig zijn de toppen van de rentegolven steeds minder hoog en de dalen dieper geworden.

Bovendien zal de korte rente in de loop van dit jaar niet langer hoger liggen dan de lange - een voorspelling die Rabo in december vorig jaar al deed. Een plausibel geachte reden voor deze zogenoemde omgekeerde rentestructuur is dat de markt verwacht dat korte rente zal gaan dalen. Dat verwacht de markt nu al vijf jaar, maar dit jaar moet het gebeuren. Zodra die daling inzet en de rentestructuur wijzigt, gaat ook de lange naar beneden, aldus Van Duijn.

Van Duijn waarschuwt dat bij verandering van de rentestructuur schommelingen ontstaan. Daardoor is de eindejaarsvoorspelling van 6 à 6,25 procent tegen 6,7 nu hachelijk, maar de trend is duidelijk: volgend jaar zakt de rente verder. In de jaren tachtig duurde de rentedaling 5 jaar.

Van Duijn verwacht dat na de lagere rente de rendementen van het bedrijfsleven aantrekken. Volgens een enquête van de Nationale Investeringsbank is het management in het afgelopen decennium nog niet zo pessimistisch zijn geweest als nu, maar beleggers denken daar anders over: de aandelen op de beurs stegen de afgelopen drie maanden met gemiddeld ruim tien procent. Dat is beleggerslogica: tijdens de crisis koopt de belegger.