Land als commissaris én als bestuurder

Bestuursvoorzitter A.H. Land van handelshuis Hagemeyer vertelde gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag 1992 dat hij niet verwacht dat de verhouding grootaandeelhouder investeringsmaatschappij First Pacific Holding uit Hongkong veel zal veranderen. Het aandeel van First Pacific in Hagemeyer zal door de conversie van obligaties in aandelen dalen van 53 naar 51 procent.

“Het zou me niet verrassen als First Pacific het zo wil laten”, aldus Land. Hij schat dat Hagemeyer goed is voor 70 procent van de omzet van First Pacific, een conglomeraat van telecom-, bank- en distributiebedrijven dat eigendom is van de Indonesische familie Liem.

Over de invloed van First Pacific, dat in 1991 heeft geprobeerd Hagemeyer met het Rotterdamse concern Internatio-Müller samen te voegen, is hij duidelijk. “We kunnen onze eigen koers bepalen”, zei Land. First Pacific heeft drie vertegenwoordigers in de tienkoppige raad van commissarissen. “Beslissingen worden genomen op basis van één man één stem.”

Zelf is Land eveneens sinds kort eveneens commissaris. Eind februari werd hij benoemd tot commissaris bij transportconcern Nedlloyd. Hij was voorgedragen door de commissie van aandeelhouders van Nedlloyd. Deze commissie wil dat Nedlloyd meer rekening houdt met de belangen van aandeelhouders. De van oorsprong Canadese Land volgt de Noor Torstein Hagen op die na vele verwoede pogingen zijn invloed als grootaandeelhouder aan te wenden, opgaf omdat het geduld van zijn financiers op was. De Noor had zijn tanden stuk gebeten op het structuurregime dat de invloed van aandeelhouders tot het minimum inperkt.

Volgens drs. P.P.F. de Vries, medewerker van de Vereniging van Effectenbezitters die in de aandeelhouders commissie zit, is voor Land gekozen omdat hij een Angelsaksische benadering van aandeelhouders heeft. “Hagemeyer is een groeifonds dat ook in moeilijke tijden goede resultaten laat zien. Bovendien geeft Land veel informatie aan zijn aandeelhouders”, zegt De Vries. Hij vindt de verhouding van Land met zijn eigen meerderheidsaandeelhouders correct. “Ik denk dat First Pacific tevreden is met Land en dat Hagemeyer op deze manier een stabiel aandeelhoudersbestand heeft.”