Kok over WAO: We hebben allemaal boter op ons hoofd

DEN HAAG, 6 APRIL. Vakverenigingen en bedrijven dragen een collectieve verantwoordelijkheid voor het feit dat de WAO uit de hand is gelopen. We hebben allemaal een lading boter op ons hoofd gekregen. Dit zei minister Kok van Financiën gisteravond in het televisieprogramma Het Elfde Uur van de Evangelische Omroep.

Kok reageerde op de aanklacht van prof. W.J. Beek, voormalig topmanager van Unilever, in NRC Handelsblad. Volgens Beek heeft een aantal topondernemers - hij noemde de namen van Maljers (Unilever), Van Wachem (Shell) en Van Royen (Hoogovens) - het initiatief genomen om de WAO op grote schaal te misbruiken. Kok zou daar als voormalig FNV-voorzitter aan hebben meegewerkt, evenals ex-voorzitter Van Veen van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen. Zondag sprak Beek voor de radio over een “WAO-gate” voor Kok.

Kok erkende gisteravond dat de WAO uit de hand is gelopen en suggereerde tevens dat in de jaren tachtig niet alleen vakverenigingen maar ook “omroepverenigingen, werkgevers, grote en kleine bedrijven” hun best hebben gedaan om overtollige werknemers ten onrechte in de WAO te laten komen.

Maar op de vraag of Beeks verhaal klopt antwoordde Kok: “Ik moet u zeggen dat ik het in Keulen hoor donderen. (...) Ik zou zeggen: ik heb niets te verbergen. Iedereen is welkom en mag mij onderzoeken en ondervragen en tot op het bot uitkleden. Ik heb niets te verbergen. Ik kan werkelijk niet plaatsen waar de heer Beek op doelt. Het is voor mij volstrekt een raadsel.”