Ierse vrouw verdient als enige aan afgelaste Grand National

LONDEN,6 APRIL. Een kinderjuffrouw in County Cork, Ierland, is als enige rijk geworden van de niet-gereden Grand National op de racecourse van Aintree, afgelopen zaterdag. Caroline McCarthy (45) streek een jackpot van meer dan 150.00 pond (ruim een half miljoen gulden) op in een wedstrijd van de Ierse Racing Post, waarbij deelnemers de winnaars in een aantal races dienden te voorspellen. Omdat McCarthy geen enkele naam had ingevuld voor de Grand National en die door het startfiasco als niet gereden werd verklaard won ze de prijs.

Elders in Ierland en Groot Brittannië vormden zich gisteren rijen in de kantoren van de bookmakers, die tussen 60 miljoen en 75miljoen pond inzet aan geplaatste weddenschappen moeten terugbetalen. Bookmaker William Hill, die met gerechtelijke stappen tegen de Jockey Club had gedreigd, zag daarvan af, omdat die “nog grotere schade aan de drafsport zouden toebrengen dan al is gebeurd”.

In Londen vergaderden ondertussen de stewards van de 293 jaar oude Jockey Club over de oorzaak van het fiasco, terwijl de starter, ex-ritmeester der huzaren Keith Brown aan de pers bekende dat hij dacht dat hij stierf toen hij zag hoe op zijn teken "valse start' door het merendeel van de jockeys niet werd gereageerd. Hij verdedigde de procedure met de vlag door te zeggen: “Zo is het al 120 jaar of langer goed gegaan.”

Het gebruik van een dergelijk argument werkt als een rode lap op een stier bij diegenen die al langer pleiten voor verdergaande professionalisering aan de top van de Britse draf-en rensport. De Jockey Club bestaat nog steeds, als bij zijn oprichting in 1750, uit een co-opterend gezelschap van upper class-paardenliefhebbers, die in hun bestuur wel drie hoogbejaarde hertogen toelaten, maar de trainers, bookmakers, eigenaars en leden van het publiek stevig buiten de deur houden. Uit de vergadering van deze bestuurders kwam gisteren alleen een verklaring die studie op mogelijke verbeteringen bij de startprocedure beloofde. Volgens de hoofdredacteur van Sporting Life, de meest gezaghebbende Britse sportkrant, vanmorgen op de BBC regelt de Jockey Club de start van de Grand National al jaren “met twee oude zakken met een vlag en een stuk uitgerekt onderbroekenelastiek als startlijn”.

Zoals gewoonlijk zijn de emoties van de gemiddelde Brit weer het best af te leiden uit de brievenrubriek van The Times. Daarin schreef gisteren een dominee hoe hij voor het eerst van zijn leven een weddenschap om geld was aangegaan, gebaseerd op de volgorde waarin de eerste drie paarden over de streep zouden gaan. Onder de negen paarden die per ongeluk de race uitreden waren zijn drie kandidaten en ze kwamen ook nog in de voorspelde volgorde binnen. “In de aanloop tot Pasen tracht ik me nu te concentreren op dat onderdeel van de Tien Geboden dat "gij zult niet begeren' voorschrijft”, aldus de dominee.