Hockeyer Brinkman maakt op 18 april debuut in Bundesliga voor Gladbach

ROTTERDAM, 6 APRIL. Hockey-international Jacques Brinkman speelt op 18 april om twaalf uur de eerste competitiewedstrijd in de Duitse Bundesliga voor zijn nieuwe club Gladbacher HTC. De 26-jarige middenvelder bedankte onlangs als lid bij hoofdklasser Kampong nadat hij door coach Donald Drost uit de selectie was gezet en geen steun kreeg van zijn medespelers. Brinkman is door dispensatie in het bezit van een Duitse spelerskaart gekomen. Officieel moet die uiterlijk dertig dagen voor de start van de competitie worden aangevraagd. Die termijn was al verstreken.

Brinkman wil met ingang van volgend seizoen weer in de Nederlandse competitie spelen. Hij zal overschrijving aanvragen naar Amsterdam. Rob Bianchi, volgend seizoen de nieuwe trainer-coach van Kampong, heeft de hoop dat Brinkman in Utrecht terugkeert nog niet opgegeven. De ex-bondscoach werkte vroeger al twee jaar met de speler. Brinkman acht een rentree bij Kampong echter uitgesloten. “Ik kom niet meer op mijn besluit terug.” Hij kwam bijna acht seizoenen voor de Utrechtenaren uit.

Indien Gladbacher HTC in de strijd om de titel zal meedraaien bestaat de kans dat Brinkman na de zomer ook nog in Duitsland zal spelen. Het veldseizoen loopt daar tot en met oktober. Brinkman zal vooralsnog zes duels in Duitsland meedoen. Daarna gaat hij trouwen en speelt vervolgens met Oranje mee in het toernooi om de Champions Trophy in Maleisië.

Met het oog op zijn plaats in het nationale elftal wilde Brinkman het seizoen op het hoogste niveau afmaken. Gezien de reglementen was dat in Nederland niet meer mogelijk bij een andere club. Hij had alleen voor een tweede elftal mogen uitkomen. Daarom verkoos hij om in Duitsland te gaan spelen. Hij is wat dat betreft de eerste Nederlander. Brinkman had contacten met Hannover en Gladbach. Hij koos vooral door de afstand voor de laatste club. Brinkman rijdt in ongeveer twee uur van zijn woonplaats Bilthoven naar het veld van zijn nieuwe vereniging. Al zijn onkosten zullen worden betaald. “En ze zeiden dat er misschien nog wel iets extra's voor me zou inzitten”, aldus de 142-voudig international. Brinkman zal doordeweeks in Nederland trainen, bij Amsterdam en SCHC.

Gladbacher HTC werd verleden jaar derde in de Bundesliga Nord. Het miste door een nederlaag op de laatste speeldag de play-offs. Daarvoor plaatsen zich de nummers één en twee van beide divisies. In de sterke noordelijke klasse spelen onder andere veelvoudig Europa-Cupwinnaar Uhlenhorst, Köln, Mühlheim en Leverkusen. Brinkmans club heeft drie internationals in de gelederen, onder wie middenvelder Michael Hilgers.

Brinkman speelde afgelopen zondag mee in een oefenpartij met Gladbacher HTC. Hij liep in de slotfase een hoofdwond boven zijn oog op die in het ziekenhuis moest worden gehecht. “Een lekker begin”, noemde hij het.