Gorré staat in Suriname ter discussie

PARAMARIBO, 6 APRIL. In Suriname gaan stemmen op die vragen om duidelijkheid over de rol van Arthy Gorré tijdens het militair bewind en vooral wat betreft schendingen van mensenrechten.

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) vindt dat Gorré publiekelijk moet verklaren of hij betrokken is geweest bij mensenrechtenschendingen. Ilse Labadie, voorzitter van OGV geeft Gorré het voordeel van de twijfel ofschoon hij van 1980 tot 1987 een rol heeft gespeeld in het militair bewind.

Winston Jessurun, voorzitter van DA '91, wijst er op dat met de benoeming van Gorré tot bevelhebber in feite het onderzoek naar schendingen van de mensenrechten in de periode 1980-1987 is afgesloten. Gorré is één van de 16 mensen die in 1980 een staatsgreep pleegden. Hij is volgens Jesserun op zijn minst medeverantwoordelijk voor de schendingen tussen 1980 en 1987, zo niet medeplichtig daaraan.

Tijdens de decembermoorden in 1980 was Gorré commandant van de Echo-Compagnie, het elitekorps dat in Paramaribo camouflageschoten moest lossen om de gebeurtenissen in het Fort Zeelandia te verhullen. Terwijl hij lid was van de legerleiding heeft de slachting in Moiwana plaatsgegrepen.