Franse regering wil immigratie halveren

PARIJS, 6 APRIL. De nieuwe conservatieve Franse regering wil de immigratie naar Frankrijk terugbrengen van 150.000 naar 60.000 buitenlanders per jaar. “Het is onmogelijk immigratie te verbieden, maar de huidige stroom moet een halt worden toegeroepen”, zei Jean-Claude Barreau, topadviseur van minister van binnenlandse zaken Carles Pasqua, in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met Le Figaro. “In het huidige economische klimaat, is een aantal van 60.000 een maximum”, aldus Barreau.

Volgens gegevens van het ministerie van binnenlandse zaken telt Frankrijk op een bevolking van 56 miljoen 4,5 procent buitenlanders en ten minste één procent illegalen. Volgens Barreau worden per jaar 25.000 buitenlanders uitgewezen, maar worden maar 9.000 van hen daadwerkelijk uitgezet. Hij erkende dat er soms sprake is van verzachtende omstandigheden, maar beklemtoonde dat zeker tweederde van de uitwijzingen ook uitgevoerd moet worden. “We moeten de moed hebben om het te doen.”

Barreau, een oud-priester en een oud-socialist, zei dat de regering alleen de bestaande wetgeving zal aanwenden om de immigratiestroom in te dammen, en geen nieuwe, spectaculaire maatregelen zal nemen. Hij verzekerde dat er geen herhaling van het beleid van de conservatieve regering uit de jaren 1986-1988 zal plaatshebben, toen illegalen vaak zonder enige vorm van proces op het vliegtuig werden gezet. Pasqua was toen ook minister van binnenlandse zaken. Vooral met de uitzetting van 101 Malinezen in 1986 haalde hij zich de woede van veel Fransen op de hals.

Jean-Claude Barreau was tot het midden van de jaren '80 adviseur van president Mitterand. In 1991 trad hij af als hoofd van het departement voor migratie, nadat hij een boek had gepubliceerd waarin hij de islam als "ondemocratisch' bekritiseerde. (Reuter, AP)