Dienstverlening voor bewaker gevangenen

DEN HAAG, 6 APRIL. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 40-jarige gevangenenbewaarder veroordeeld tot 240 uur dienstverlening.

De man heeft in oktober 1991 een pistool verkocht aan de voortvluchtige crimineel Rob Z. De transactie was in scène gezet voor het tv-programma Crime Time en het blad Aktueel. De gevangenenbewaarder was daarvan niet op de hoogte. Tegen hem was drie maanden cel geëist. Z. verklaarde bij de rechter-commissaris dat hij niet bewaakt wenste te worden door een bewaker die crimineel was. In het programma wilde hij aantonen hoe corrupt het gevangeniswezen is. Z. zou het wapen nodig hebben voor incassowerkzaamheden, oftewel om mensen te dwingen te betalen. De gevangenenbewaarder leverde het vuurwapen omdat hij zich bedreigd voelde door Z. De rechtbank oordeelde dat de bewaarder het verzoek had kunnen weigeren.