Commissariaat verlaagt boetes AVRO en NCRV

HILVERSUM, 6 APRIL. Het Commissariaat voor de Media heeft de boetes voor AVRO en NCRV wegens ongeoorloofde sponsorpraktijken verlaagd naar tienduizend gulden.

Dat heeft het commissariaat gisteren bekendgemaakt. Aanvankelijk legde het commissariaat de omroepen boetes op van 200.000 gulden. Het commissariaat had grote bezwaren tegen de manier waarop zowel de NCRV-serie "Natuurlijk genezen' als de AVRO-serie "Een andere wijze' werd gefinancierd. De zenders van het eerste net kochten deze programma's voor een bedrag van enkele duizenden guldens. Onafhankelijke producenten kregen van de omroepen alle vrijheid aanvullende financiering te vinden. De Raad van State erkende de opvatting dat publieke omroepen volledig verantwoordelijk zijn voor financiering van programma's, maar beoordeelde de sancties als buiten proportioneel hoog. Reden voor het commissariaat de boetes te verlagen.