Andriessen: lager stroomtarief voor Pechiney en Aldel

MIDDELBURG, 6 APRIL. Minister dr. E.J. Andriessen (economische zaken) wil dat de Nederlandse aluminiumfabrieken Pechiney in Vlissingen en Aldel in Delfzijl dit jaar een korting krijgen van 25 procent op de elektriciteitsprijs. Dit zei de minister tijdens een werkbezoek aan Zeeland.

De prijzen voor aluminium op de wereldmarkt zijn momenteel extreem laag, omdat met name vanuit Oost-Europa veel aluminium tegen dumpprijzen wordt aangeboden. Andriessen wil met de korting de beide aluminiumbedrijven de helpende hand toesteken. Hij verwacht dat de prijzen aan het eind van het jaar weer zullen aantrekken. De extra steun is volgens hem dan niet meer nodig. Volgens Andriessen zijn de twee bedrijven al enige tijd op de hoogte van zijn aanbod. “Aldel heeft het aanbod in zekere dankbaarheid aanvaard, maar van Pechiney heb ik nog niets gehoord. Dat verbaast mij. Ik zou wel eens antwoord willen krijgen”, aldus Andriessen.

Het Franse staatsconcern Pechiney, moederbedrijf van de vestiging in Vlissingen, rapporteerde vanmorgen dat de nettowinst vorig jaar met 75 procent is gedaald van 820 miljoen frank (273 miljoen gulden) tot 203 miljoen frank (68 miljoen gulden).

De uitspraken van de minister veroorzaakten gisteren veel verwarring bij de bedrijven. Volgens een woordvoerder van Aldel is het bedrijf niets bekend van het aanbod. Bij Pechiney kregen alle negenhonderd personeelsleden gisteren een brief waarin het bedrijf dezelfde boodschap had. “De minister is verbaasd?”, reageerde onderdirecteur algemene zaken H.H. Wegkamp. “Nou, wij zijn dat ook.”

Een woordvoerder van Economische Zaken zegt dat er sprake kan zijn van “een hoop commotie om weinig”. Hij bevestigt dat Andriessen is betrokken bij de kwestie van de energieprijs, maar niet rechtstreeks omdat de twee bedrijven onderhandelen met hun energieleveranciers, het Elektriciteitsproduktiebedrijf Zuid-Nederland en de Gasunie. “Daar rollen private contracten tussen marktpartijen uit. Dat proces zou wel eens in het afrondende stadium kunnen zijn.” Het aanbod van de minister speelt een belangrijke rol, bevestigt de woordvoerder: “Andriessen doet zijn best om deze bedrijven in stand te houden en hij praat dus ook met de energieleveranciers.”

Pechiney en Aldel vragen al jaren om een verlaging van de energieprijs. Pechiney Nederland NV dreigde in februari zelfs de vestiging in Vlissingen te sluiten als de regering de energieprijs niet zou verlagen. Volgens hem betaalt de vestiging in Vlissingen-Oost jaarlijks een energierekening van ongeveer honderdvijftig miljoen gulden, en dat zou veel meer zijn dan in andere landen. Het aanbod van de minister zou op jaarbasis een korting betekenen van ongeveer 35 miljoen gulden.