Vraagprijs PSV staat overgang naar Valencia in de weg; Romario vindt zichzelf te duur

EINDHOVEN, 5 APRIL. De vluchtroute van Romario de Souza Faria door het imposante stadion van PSV leidt kort na elke thuiswedstrijd door gangen en deuren waar onbevoegden hem niet kunnen volgen. Op een afgesproken plek ontmoet hij zijn vrouw Monica en daarna verdwijnen ze samen de Eindhovense avond in. Zelfs na de triomf op FC Twente (6-2), waarin hij drie keer scoorde en een treffer voorbereidde, laat Romario het spelershome links liggen. De overwinningsroes laat de Braziliaanse stervoetballer liever op zich inwerken in eigen kring. Hij verlaat het Philips-stadion bijna gelijktijdig met de supporters. Bij de deur kan hij nog net worden aangehouden door een paar journalisten. Is het waar dat hij PSV de rug toekeert voor een overstap naar Valencia? Wat zijn z'n beweegredenen? Romario is niet zo'n zonderling dat hij deze vragen ontwijkt.

Zelfs vrij uitvoerig legt hij uit waarom er wat hem betreft een streep kan worden gezet onder zijn turbulente verblijf bij PSV. Hetgeen hij trouwens al eens vaker heeft beweerd, maar voor het eerst flirt hij nu met een andere club. “Het is voor PSV en mij beter dat ik vertrek”, zegt Romario slim. “Ik speel hier al vijf seizoenen. Ik heb met PSV heel veel gewonnen. Maar ik kan hier nu niets meer leren. Een paar jaar geleden heb ik de club geadviseerd voor bepaalde posities versterkingen aan te trekken. Ik zei erbij: "Als jullie dat niet doen haal je nooit de absolute top'. En dat is ook uitgekomen. Ik hoop bij een nieuwe werkgever ook een betere sfeer te ontmoeten. Want die is hier in de spelersgroep altijd slecht geweest.”

Valencia heeft grote belangstelling voor Romario. La Coruña, dat al in het bezit is van twee Brazilianen, naar verluidt eveneens. De voorkeur van het enfant terrible gaat voorlopig uit naar Valencia, maar het is twijfelachtig of de Spanjaarden de vraagprijs van PSV kunnen en willen betalen. De Nederlandse trainer Guus Hiddink heeft echter van de clubleiding te horen gekregen dat hij voor volgend seizoen een flink bedrag mag investeren omdat Valencia wil gaan meedraaien met de top drie van Spanje. Romario: “Ik heb met Guus Hiddink altijd een goed contact gehad. Hij heeft mij hier naar toe gehaald en ik vond hem een prima trainer. We hebben telefonisch nu een paar keer met elkaar gesproken. Het probleem is inderdaad de vraagprijs. PSV vraagt veertien miljoen gulden. Voor Valencia is dat waarschijnlijk te veel. Ik vind het ook een te hoog bedrag. Er zou zeker vier miljoen gulden vanaf moeten. Twee, drie maanden geleden had Napoli ook interesse. Toen wilde PSV nog twintig miljoen gulden voor mij hebben. Maar ik ga ook graag naar Spanje. Het klimaat, de ambiance in de stadions, dat trekt mij wel.”

Manager Kees Ploegsma beweert nog geen contact te hebben gehad met Valencia. Noch is hij op de hoogte van het feit dat Romario's zaakwaarnemer vrijdag naar Nederland komt om de zaak de bespreken met het management van PSV. Volgens trainer Hans Westerhof heeft de Zuidamerikaan rondom de uitwedstrijd tegen IFK Göteborg inderdaad te kennen gegeven dat zijn besluit aan het einde van het seizoen te vertrekken nu definitief is. “Ons standpunt luidt: laat hij dan maar met een club komen.” Romario staat bij PSV nog tot 1996 onder contract. Dat geeft de Eindhovense club de mogelijkheid een astronomisch bedrag voor de publiekslieveling te vragen. Ploegsma c.s. zullen niet gauw de vraagprijs laten zakken, want de transfer biedt PSV de mogelijkheid fors te investeren in spelersmateriaal. En dat is absoluut noodzakelijk om de komende jaren de Europese top niet volledig uit het zicht te verliezen. Dat de leiding van PSV er ondertussen van overtuigd is geraakt dat het voor het evenwicht in de selectie beter zou zijn als Romario vertrekt, daaraan hoeft niet meer te worden getwijfeld. Alleen dus niet tegen elke prijs. “Maar het bedrag van veertien miljoen klopt niet”, zegt manager Kees Ploegsma. “En dat verhaal van Napoli dateert van twee jaar geleden.”

Romario beseft dat hij zichzelf in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd die vergelijkbaar is met die van Vanenburg vorig seizoen. Alleen lijkt de belangstelling uit het buitenland voor de Braziliaan vele malen groter. Zeker als hij in de resterende Europa-Cupwedstrijden tegen Porto en AC Milan nog een paar fraaie staaltjes op het gebied van voetbalkunst laat zien. “Als PSV mij niet wil helpen zal ik dat moeten accepteren”, stelt hij. “Ik heb tegen Twente nog eens laten zien dat ik altijd van goede wil ben. Maar het lukt natuurlijk niet iedere wedstrijd zoals vanavond. En ik werd bovendien nu eindelijk veelvuldig aangespeeld.” Vervolgens pakt hij zijn tas en verdwijnt door de glazen schuifdeur van het Philips-stadion.

Hoe grillig het gedrag van Romario kan zijn ondervindt momenteel ook Felix Meurders. Hij maakt voor het Vara-televisieprogramma Impact een special over de voetballer met de fluwelen trap en dat kost hem al twee maanden hoofdbrekens. “Over het algemeen houdt Romario zich wel aan de afspraken ”, vertelt Meurders. “Maar er komt altijd wel iets tussen waardoor we weer wat moeten uitstellen. Op het trainingskamp De Herdgang verdwijnt hij ook vaak door de achterdeur. Laatst hadden we de kantinebaas zo ver dat hij zijn auto voor die van Romario zette. Maar Romario wist toch te ontsnappen door met zijn Mercedes door het plantsoentje te rijden. Als het hem uitkomt heeft hij echter wel degelijk gevoel voor publiciteit. Vanavond wist hij na een doelpunt haarfijn onze camera te vinden.” De Impact over Romario wordt in mei uitgezonden.

PSV mag dan officieel niet op de hoogte zijn van de vrijages van Romario met buitenlandse clubs, de immer geduldige trainer Hans Westerhof legt uit dat de landskampioen niet stil zit aan het transferfront. Afgelopen week heeft PSV eerst schoon schip willen maken met alle huurlingen. Scheepers (MVV), Maes (Go Ahead Eagles), De Jong (FC Groningen), Gesthuizen (NAC), Prommayon (Eindhoven), Scheutjens (Roda JC), Veldman en Doomernik (beiden Sparta) kunnen uitkijken naar een andere club. Alleen Groningen-doelman Patrick Lodewijks en de Belg Tom van Mol (Sparta) blijven voorlopig op de loonlijst in Eindhoven staan. PSV heeft het meeste moeite gehad met het afstoten van Twan Scheepers, die vanaf zijn jeugd bij de club is opgegroeid. De blonde centrumspits past echter niet in het tactische plaatje dat Westerhof voor het "nieuwe' PSV in zijn hoofd heeft. Mogelijk gaat de oefenmeester volgend seizoen met vleugelspitsen opereren. Het centrum vult hij liever aan met Erik Meijer, toevallig ploeggenoot van Scheepers en die kan dus in een gecombineerde deal met MVV betrokken worden. Voor de eenmalige international staat echter ook VfB Stuttgart te dringen, dat vijf ton meer dan de contractueel vastgelegde transfersom van drie miljoen gulden wil betalen. Westerhof: “Meijer en Kieft zouden volgend seizoen voor één plaats moeten vechten. Als Romario vertrekt, wil ik voor hem een andere speler zoeken. We oriënteren ons volop. Meijer koop je ook voor de toekomst. Het is gezien ons arsenaal buitenlanders belangrijk dat we gespitst zijn op jonge talentvolle Nederlandse spelers.”