VN-hulpkonvooi leeg terug uit Srebrenica

SARAJEVO, 5 APRIL. Een VN-konvooi is gisteren, na voedsel te hebben afgeleverd in de belegerde moslim-enclave Srebrenica, zonder vluchtelingen uit de stad vertrokken.

Het VN-konvooi leverde 75 ton voedsel af voor de 60.000 moslims in Srebrenica. Het was de bedoeling van de hulpverleners op de terugweg 1200 inwoners van de stad - vrouwen, kinderen, zieken en bejaarden - te evacueren. President Izetbegovic gaf de plaatselijke moslim-commandant, Nasir Oric, telefonisch opdracht die evacuatie te regelen. Oric weigerde echter omdat de stad kwetsbaarder wordt voor de aanvallen van de Bosnsiche Serviërs wanneer teveel inwoners de stad verlaten en omdat hij niet wil meewerken aan het beleid van de "etnische zuivering'. De vrachtwagens vertrokken uiteindelijk met twee zieke vrouwen.

De Amerikaanse regering wil de sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) verscherpen nu de Bosnische Serviërs het vredesplan van de bemiddelaars Owen en Vance hebben afgewezen. Tegelijkertijd zien de Amerikanen echter nog mogelijkheden het plan aan te passen om zo nog enigszins tegemoet te komen aan de Servische bezwaren.

Volgens de woordvoerder van president Clinton, George Stephanopoulos, is Clinton “duidelijk” van mening van de Serviërs moeten worden gestraft voor hun agressie. Minister van buitenlandse zaken Christopher bevestigde later dat de Amerikaanse regering overweegt bij de Veiligheidsraad te pleiten voor een verscherping van de sancties tegen Joegoslavië. Tegelijkerijd concludeerde Christopher dat het vredesplan, met name ten aanzien van de grenzen van de toekomstige provincies van Bosnië, nog kan worden gewijzigd. “Er zouden een paar aanpassingen kunnen worden aangebracht,” zo vond Chrisopher, om de Bosnische Serviërs over de streep te trekken. Hij trad niet in details.

De Veiligheidsraad nam zaterdag een resolutie aan waarin opgeroepen werd tot een uitbreiding van het aantal blauwhelmen in oost-Bosnië om de pogingen, humanitaire hulp af te leveren, te steunen.

Het acht dagen geleden ingegane staakt-het-vuren is dit weekeinde vaak geschonden. In Sarajevo schoten de Serviërs zeker twaalf granaten af op de voorstad Dobrinja. Bij die beschieting en bij acties van sluipschutters vielen in de Bosnische hoofdstad zeker zeven doden. Volgens radio-Sarajevo vielen zaterdag alleen al 23 doden bij incidentele gevechten en beschietingen in het oosten van Bosnië, maar die melding werd door onafhankelijke bronnen niet bevestigd.

De luchtbrug op Sarajevo is dit weekeinde na een onderbreking van twee weken hervat. Gisteren brachten zeventien vliegtuigen in totaal 170 ton voedsel en medicamenten naar de Bosnische hoofdstad over.

Het Internationale Rode Kruis heeft zaterdag melding gemaakt van de verplichte tewerkstelling van (moslim- en Kroatische) gevangenen door de Bosnische Serviërs in frontlijngebieden, waar ze gevaar lopen door hun eigen mensen te worden beschoten. Op 31 maart zouden daarbij zeventien gedetineerden uit het door Bosnische Serviërs ingerichte gevangenenkamp van Batkovic in het oosten van Bosnië zijn gedood. Een groep van twintig gevangenen was door de Serviërs te werk gesteld in de buurt van de frontlijn en daarbij in een hinderlaag gelopen. Maar drie gevangenen overleefden dat. (Reuter, AP, AFP)