Vakblad: Iran produceert teveel olie

ROTTERDAM, 5 APRIL. De Iraanse olieproduktie lag in maart 11 procent boven het produktiequotum dat op de laatste OPEC-vergadering in februari aan het land was toegewezen. Nigeria overschrijdt zijn quotum met 9 procent. Dat bericht vandaag het vakblad Middle East Economic Survey (MEES).

In totaal schat het blad de olieproduktie van de twaalf OPEC-staten in maart op 24,3 miljoen vaten per dag, 700.000 meer dan het in februari overeengekomen quotum van 23,6 miljoen vaten per dag, maar 1,27 minder dan de feitelijke produktie van die maand. Onduidelijk is, aldus MEES, of de OPEC-staten gefeliciteerd moeten worden met de beperking van de feitelijke produktie of berispt over hun onvermogen om het laatste produktiequotum te halen.

MEES verwacht hoe dan ook een felle reactie van beter gedisciplineerde OPEC-staten als Iran zijn produktie niet heeft verminderd voor volgende week maandag in Muscat (Oman) de OPEC-commissie bijeenkomt die toezicht houdt op de feitelijke produktie. Koeweit, dat in februari voor het eerst sinds de Golf-oorlog weer een produktiequotum kreeg opgelegd van 1,6 miljoen vaten per dag, heeft al eerder gedreigd maximaal olie te gaan pompen als één van de OPEC-staten zich niet aan het produktie-plafond zou houden.

Ministers van de zes Golfstaten verenigd in de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in Riad maatregelen besproken om de dreigende Amerikaanse en Europese energieheffingen te pareren. Vandaag eindigt de bijeenkomst van de Golflanden (Reuter, AP).