Suriname: regering houdt vast aan benoeming Gorré

PARAMARIBO, 5 APRIL. De Surinaamse regering houdt, ondanks fel verzet van de legertop, vast aan de benoeming van Arthy Gorré tot bevelhebber van het Nationale Leger. In het conflict over de opvolging van Desi Bouterse is daarmee een patstelling ontstaan.

President Venetiaan en minister Gilds (defensie) hebben de raad van ministers en de leiders van de regeringscoalitie Nieuw Front inmiddels op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen rond de benoeming van Gorré. Vrijdag meldde de legertop dat “het leger” Gorré niet accepteert als bevelhebber.

Gorré zelf heeft nog geen officiële verklaring gegeven, wel heeft hij informeel laten weten niet van plan te zijn zich terug te trekken. De regering heeft nog niet gereageerd op het aanbod van ex-bevelhebber Bouterse te “bemiddelen” in het conflict. Het is uitermate onwaarschijnlijk dat de regering op dat aanbod ingaat: Bouterse heeft in een persconferentie vrijdag gezegd Gorré “niet capabel” te vinden en gewaarschuwd voor een coup als de regering haar zin doorzet.

Mogelijk maakt de regering wel gebruik van de diensten van Edgardo Reis, de Suriname-deskundige van de Organisatie van Amerikaanse Staten, die vandaag in Paramaribo aankomt. Het besluit om naar Suriname te komen nam Reis vrijdag zelf, nadat het aantreden van Gorré als bevelhebber van het Surinaams leger werd uitgesteld. Hij heeft vorig jaar het vredesakkoord begeleid tussen de regering en de rebellengroepen in het binnenland.

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft gisteren aangekondigd een algemene staking te zullen uitroepen als de militairen een staatsgreep plegen. Een verklaring van die strekking is getekend door de voorzitters van vier der vijf aangesloten centrales: Derby van C47, Hendrik Sylvester van CLO, Ramon Cruden van PWO, Jiwan Sital van de Federatie van Agrariërs en Landbouwers. De vijfde, Imro Grep van de Moederbond, tekende niet omdat hij eerst overleg wil plegen met de lidbonden. Grep heeft de laatste tijd veel kritiek geleverd op de leiding van Ravaksur en wordt gedoodverfd als een trouwe volgeling van Bouterse. In de verklaring zegt Ravaksur dat “de betoonde ongehoorzaamheid van minderen tegenover hun hoogste chef als zeer ernstig moet worden beschouwd en wordt ervaren als een belediging van het volk van Suriname.”

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe:

Nederland heeft de Surinaamse ambassadeur Ramkisor zaterdag te verstaan gegeven dat Den Haag achter het democratiseringsproces en de versterking van de rechtsstaat in Suriname staat. Minister Kooijmans gaf in zijn gesprek met Ramkisor steun aan de Surinaamse regering bij het oplossen van de problemen ontstaan door de benoeming van Gorré tot bevelhebber van de Surinaamse strijdkrachten.

Volgens minister Kooijmans is de kritiek van de huidige legerleiding niet in overeenstemming met het democratische principe dat de krijgsmacht ondergeschikt is aan het burgerlijke gezag. De Nederlandse regering heeft ook contact gehad met Washington en met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over de ontwikkelingen in Suriname. De Tweede Kamer steunt het optreden van minister Kooijmans en spreekt zich niet uit over een militair optreden bij een mogelijke staatsgreep. Politici zijn van mening dat de klus niet moeilijk te klaren is maar op dit moment niet aan de orde is.

Suriname-woordvoerder A. Melkert van de PvdA is van mening dat Nederland “handelend moet optreden”. In een toelichting zegt hij dat voor een dergelijk optreden vele mogelijkheden voor handen zijn, die de Surinaamse regering zelf moet overwegen en bepalen. “Er is nu sprake van een andere situatie dan in het verleden. Het is duidelijk dat andere landen, de Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten, en Nederland voorop, een politiek teken willen afgeven dat het democratiseringsproces niet in gevaar mag komen.”

Aarts (CDA): “Ik voel er niets voor te speculeren over militaire acties. Het gaat erom dat wij steun betuigen aan president Venetiaan. Nu de situatie zo is heeft het geen zin om allerlei uitspraken te doen. De Kamer is op reces en ik zie niet in dat we op dit moment bijeen zouden moeten komen nu Gorré en de opperbevelhebber van het leger, president Venetiaan, de benoeming willen doorzetten.”