Spanning Kashmir door mars

MUZAFFARABAD, 5 APRIL. Enkele duizenden Pakistanen hebben vanmorgen onder het zingen van de leuze "geen god dan Allah' een mars voortgezet in de richting van het Indiase deel van Kashmir, waar ze hun solidariteit willen tonen met de moslims die strijden tegen het Indiase gezag. India heeft zijn troepen aan de grens in Kashmir in staat van paraatheid gebracht.

De Pakistaanse autoriteiten hebben met explosieven kunstmatige aardverschuivingen tot stand gebracht, die de betogers de toegang tot het grensgebied moeten versperren. Ze zijn echter niet van plan de demonstranten met fysiek geweld tegen te houden. Vorig jaar deden de Pakistaanse veiligheidstroepen dat wel, waarbij ten minste zestien doden vielen.

Vannacht waren de betogers druk doende zich een weg te banen langs de versperringen. “Men kan onze hoofden afhakken maar men kan ze niet buigen”, aldus Mumtaz Hussain Rathore, leider van de mars en een prominent lid van de Pakistaanse Volkspartij van oppositieleider Benazir Bhutto. “De kwestie van Kashmir is een zaak van leven en dood voor het volk van Kashmir”, zei hij.

Intussen heeft India zijn strijdkrachten aan de grens met het Pakistaanse deel van Kashmir in staat van paraatheid gebracht om de demonstranten de toegang te verhinderen. In 25 dorpen in het grensgebied is een uitgangsverbod van kracht.

In de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir, waar de grote meerderheid van de bevolking islamitisch is, zijn er sinds 1990 bij onlusten tussen regeringsmilitairen en separatistische groepen zeker 6.000 mensen om het leven gekomen. Bijna elke dag komt het wel ergens in de deelstaat tot een gewapend treffen tussen guerrillastrijders en regeringstroepen. (AFP, Reuter)