Schtewardess

Om Amerika in te komen als toerist hoef je sinds kort geen visum meer te hebben. In plaats daarvan moet de "niet-immigrerende bezoeker' een zogenaamde visa-waiver invullen, waarmee je, in ruil voor toelating, afstand doet van de rechten die je aan een visum had kunnen ontlenen. Ik ben een legal alien, en kreeg dus een ander formulier, maar onze logé P. nam de waiver mee.

Met onwaarschijnlijke wonderdiëten, gele pas-op-vloer-geboend-bordjes en tot Walt Disney-produkties uitgebouwde weerberichten behoort Het Bizarre Formulier in dit land tot de Nationale Folklore, en we hebben er sinds we hier wonen al heel wat in moeten vullen. Zo bevatte het formulier dat mijn vrouw in de zwangerschapskliniek overhandigd kreeg de vraag “Have you ever had sexual intercourse?” “Nee”, vulde ze in, “ik ben bang dat ik onbevlekt ontvangen ben.”

Maar als we nog eens een Formulieren-top-tien samenstellen, eindigt visa waiver I-94W toch vermoedelijk op nummer 1.

De Amerikaanse overheid is zich kennelijk wel bewust van de bureaucratische overkill, want, zo meldt de toelichting van I-94W, het Office voor Management en Budget in Washington heeft een Paperwork Reduction Project ingesteld. Daar heeft men berekend hoeveel tijd het invullen van I-94W mag kosten: learning about the form: 2 minutes, completing the form 4 minutes. Wie langer nodig heeft, of mogelijkheden ziet om I-94W te vereenvoudigen, wordt opgeroepen het OMB daarover een brief te schrijven. Wie dit doet krijgt een handvol uiterst ingewikkelde formulieren toegestuurd, waarmee in het klein de oerwet aller bureaucratieën gedemonstreerd is: ook minder betekent meer.

Dan komen de vragen, uiteraard bedoeld om ongewenste bezoekers te identificeren.

Vraag A: Heeft u een overdraagbare ziekte, een fysiek of mentaal gebrek; of bent u een drugs-misbruiker of verslaafde?

Vraag B: Bent u ooit gearresteerd of veroordeeld voor een overtreding of misdrijf behelzende morele verdorvenheid of een overtreding in verband met een verboden substantie; gearresteerd of veroordeeld voor twee of meer overtredingen waarvoor de totale gevangenisstraf vijf jaar of meer bedroeg; bent u een koerier van verboden substanties geweest; of wenst u toegang met het oogmerk hier criminele of immorele activiteiten te ontplooien?

Vraag C: Bent u, of ooit geweest, betrokken bij spionage of sabotage; bij terroristische acties; bij genocide; of was u tussen 1933 en 1945 op een of andere wijze betrokken bij vervolgingen gerelateerd aan Nazi Duitsland of haar bondgenoten?

Het duurde even, maar ik geloof dat ik er achter ben wat de Amerikaanse Immigratie met dit formulier beoogt. Amerika heeft niets tegen zieken, gehandicapten, verslaafden, zedenbedervers, volkerenmoordenaars en terroristen, maar sukkels die zich bij binnenkomst als zodanig aanmelden kunnen ze natuurlijk niet gebruiken! Met andere woorden: I-94W is bedoeld om Amerika's intelligentie-gemiddelde op peil te houden. Op ex-nazi's daarentegen is men hier niet dol, maar die naderen zolangzamerhand allemaal de jaren der seniliteit, en lopen dankzij I-94W dus vanzelf tegen de lamp.

“Excuse me schtewardess, I'm avraid I hef made a little mistake with zis form, could I please have anozzer one?”

“Why of course, doctor Mengele.”