"Oulida was gewoon rijp voor debuut'

AMSTERDAM, 5 APRIL. Ajax dat gisteren een logische 4-0 zege behaalde op FC Den Bosch beschikt zoals bekend over jeugdig talenten in overvloed. Jarenlang worden zij gekoesterd, hard doch rechtvaardig opgeleid totdat de grote dag daar is en zij worden ingezet ter meerdere eer en glorie van de AFC Ajax. Zorgvuldig wordt hun eerste grote optreden voorbereid. Soms komt dat moment vroeger dan gepland. “Nood breekt wetten”, luidt dan de verklaring van trainer Louis van Gaal.

Bij Ajax beschikt men over een welbespraakte trainer die immer kan rechtvaardigen waarom hij “op een x-moment” een aanstormend talent zijn competitiedebuut in Ajax 1 heeft laten maken. Tarik Oulida was er gisteren volgens de trainer “gewoon rijp voor, dat zag ik. En dan stel ik zo'n jongen op.” Oulida is negentien jaar, van Marokkaanse afkomst en zoals bijna alle Ajacieden begiftigd met souplesse, techniek en voetbalintellect.

Hij mocht al enkele keren in oefenwedstrijden sfeer proeven bij het eerste elftal. Gistermiddag omlijstten de tribunes van De Meer het officiële profdebuut van Oulida en was FC Den Bosch de tegenstander.

In de 36ste minuut verving de debutant Jari Litmanen, die volgens Van Gaal zijn taken niet naar behoren had uitgevoerd en dat moest bekopen met een wisselbeurt. Oulida kreeg daardoor als vijfde jongeling de gelegenheid zich op het hoogste niveau te bewijzen tegenover de technische staf. Eerder dit seizoen beleefden de eigen kwekelingen Clyde Wijnhard, Clarence Seedorf en Dick van Burik hun vuurdoop in de eredivisie.

“Als je Oulida vandaag goed bekeken hebt, dan denk ik dat je niet anders kunt constateren dan dat we hem op precies op het juiste moment hebben ingezet. Al mag ik dat eigenlijk niet hardop zeggen, want dan zal men mij wel weer betweterig vinden”, nam de zichtbaar tevreden Van Gaal mogelijke critici de wind uit de zeilen.

Oulida speelde alsof het zijn zoveelste wedstrijd in het eerste betrof. Binnen vijf minuten voorzag hij zijn optreden van extra glans door een solo door de Bossche defensie met een doelpunt af te ronden. Eerder al had Dennis Bergkamp gescoord.

Daarna opereerde Oulida als een volwaardige vrije verdediger en kwam hij nauwelijks in moeilijkheden tegen de spitsen van Den Bosch. Bergkamp tekende 3-0 aan en Oulida stond aan de basis van het vierde doelpunt. In het zestien-metergebied werd hij onreglementair gestopt door Bosschenaar Van der Heide waarna Stefan Pettersson de strafschop mocht verzilveren.

Eigenlijk was het niet meer of minder dan een typisch Ajax-debuut. Want in het verleden oogstte menig debuterend Ajacied louter applaus door naast goed te spelen ook nog eens te scoren. Het overkwam latere grootheden als Rinus Michels (vijf doelpunten tegen ADO in 1946) en Johan Cruijff (eenmaal raak tegen GVAV in 1964). Het overkwam ook Clyde Wijnhard dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Dordrecht '90. Het was voer voor de statistici onder de Ajax-supporters.