Nederlandstalige literaire avond op Buchmesse 1993

DEN HAAG, 5 APRIL. Een literaire avond in de Alte Oper van Frankfurt en een tentoonstelling over de literatuur en cultuur van het Nederlandse taalgebied zijn de voornaamste onderdelen van de manifestatie "Midden in de wereld' die door beide themalanden Nederland en Vlaanderen georganiseerd wordt op de Frankfurter Buchmesse 1993 van 6 t/m 11 oktober. Dit hebben voorzitter A. Pais en directeur P. Sarkar van de Stichting Frankfurter Buchmesse vanmorgen bekend gemaakt tijdens de presentatie van de zogenoemde Schwerpunkt-plannen. De financiering is inmiddels rond.

Onder de circa 15 auteurs die op 6 oktober in de Frankfurter opera zullen voorlezen uit eigen werk zijn Hugo Claus, Hella Haasse, Rutger Kopland, Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Monika van Paemel en de Friestalige auteur Tsjêbbe Hettinga. De literaire avond, die de titel "Ebene Erhebungen' (Platte Pieken) draagt, komt in de plaats van een eerder aangekondigde "Nacht van de poëzie'. Volgens P. Sarkar is gekozen voor een algemeen literaire avond “omdat het juist Nederlandstalige prozaschrijvers zijn die in het buitenland, en met name in Duitsland, enige bekendheid hebben.”

Thema van de Schwerpunkt-manifestatie - die behalve uit literaire presentaties en tentoonstellingen zal bestaan uit symposia, paneldiscussies en Nederlandse film- en podiumvoorstellingen - is de openheid en de oriëntatie op de wereld van de themalanden Vlaanderen en Nederland. De titel van de centrale tentoonstelling in het "Schwerpunktpaviljoen' in de Kongresshalle is dan ook "Flandern und die Niederlande: weltoffen'. Op deze literair-historische tentoonstelling zal aandacht besteed worden aan het Nederlands in de wereld, Nederland en Vlaanderen als literaire vrijhaven, de boekdrukkunst in het verleden en de hedendaagse boekproduktie.

Ter gelegenheid van het Schwerpunkt Nederland/Vlaanderen zal op de Buchmesse een aantal speciale publikaties verkrijgbaar zijn. Er komt een gratis Schwerpunktzeitung in twee talen (Duits/Engels), waarin de cultuurhistorische ontwikkeling van de Nederlandse en Vlaamse literatuur en boekdrukkunst onder de aandacht wordt gebracht (hoofdredactie: Ron Kaal); een bundel over taal en geschiedenis van de Schwerpunktregio; een Duitse "Almanach zur niederländischen und flämischen Literatur (uitgeverij Hanser); en een bloemlezing met werk van Nederlandstalige toneelschrijvers in Duitse vertaling (Theater aan Zee - Verlag der Autoren). Ten minste één toneelstuk uit deze laatste bundel, Fälschung wie sie ist, unverfälscht van Jan Fabre, zal tijdens de Buchmesse in het Theater am Turm worden opgevoerd - net als Liefhebber van Toneelgroep Amsterdam (5 en 6 oktober).