Lubbers wil "tevredenheid met wat er is'

Minister-president Lubbers waarschuwt voor het afglijden van Nederland naar een “godvergeten land”, waarin ieder alleen voor zichzelf bezig is en denkt “het gaat om mij, ik kan het alleen, ik bekijk zelf wel wat ik uit de samenleving haal” . Een land waar men het oude begrip van een “boterham met tevredenheid” niet meer kent, maar waar men ook nog een “dikke plak kaas” wil.

De premier sprak zijn sombere woorden op het twaalfeneenhalfjarig jubileumfeest van het CDA in Woerden, waar in de Wapenzaal van Het Arsenaal de partijtop en een paar honderd mensen bijeen waren. Lubbers riep het CDA op zich te verzetten tegen zo'n godvergeten land. “We moeten Onze Lieve Heer op onze blote knieën danken voor wat we hebben.”

De premier pleitte er dan ook voor “te mikken op morgen en niet alleen op het meer van vandaag. We moeten weer tevreden zijn met wat er nu is en dat behouden, zodat een sobere, maar sterke samenleving ontstaat die in staat is op langere termijn onze voorzieningen in staat te houden. Niet dat extra plakje kaas erbij, maar tevreden zijn met wat je hebt.”

In een vraaggesprekje op het podium kreeg Lubbers de vraag voorgelegd of hij volgend jaar wellicht naar het Europees Parlement gaat. Dat in geen geval, zei hij. Hij wil na volgend jaar mei rust en stilte zoeken. “Ik wil wat gaan studeren, werken, bidden en tot mezelf komen.”