Koppositie van Courier bedreigd door Sampras

DEN HAAG, 5 APRIL. Michael Chang, de 21-jarige Amerikaan van Chinese afkomst, heeft dit weekeinde het toernooi gewonnen in het Japanse Osaka.

Het was zijn tweede zege van het nieuwe seizoen (na Jakarta) door een overwinning met 6-4 en 6-4 over Amos Mansdorf. De meeste aandacht ging echter uit naar de verliezer. Met een overwinning van 7-5 en 7-6 in de halve finales op Jim Courier brak de Israëlische speler de strijd om de nummer één-positie open. Het einde van de partij was gedenkwaardig. Courier, toch al niet best serverend, sloeg bij 3-5 in de tiebreak een dubbele fout, waarna Mansdorf het pleit beslechtte met een ace.

Courier heeft als nummer één van de ranglijst met 3781 punten een voorsprong van 222 punten op landgenoot Pete Sampras. Beide Amerikanen hebben ingeschreven voor het toernooi van Tokio, waar Courier de titel en 304 punten moet verdedigen. Michael Chang maakt als nummer drie ook nog een kans.

Andrei Medvedev, het 18-jarige talent uit de Oekraïne, won dit weekeinde de finale van het toernooi in het Portugese Estoril van de Tsjech Karel Novacek. Daarvoor had hij met Emilio Sanchez en Sergi Bruguera, twee-oudwinnaars van het evenement, afgerekend.

De 25-jarige Aaron Krickstein behield in Durban de open Zuidafrikaanse titel door een zege met 6-3 7-6 op de plaatselijke favoriet Grant Stafford, die in de halve finales zijn als eerste geplaatste landgenoot Wayne Ferreira uit had geschakeld.

Mark Koevermans, vorige week de held van Vall d'Hebron, verloor dit weekeinde de kwalificaties voor het toernooi in Barcelona in de eerste ronde in drie sets van de Nederlander Hendrik Jan Davids.

Op dezelfde baan van Hilton Head Island waar Steffi Graf zeven jaar geleden in de eindstrijd Chris Evert voor het eerst de baas bleef, was de 23-jarige Duitse dit weekeinde als invalster voor Monica Seles toe aan haar 71ste toernooizege. De finale tegen Aranxta Sanchez was alleen in de eerste set spannend. De uitkomst van de tiebreak (10-8) brak de weerstand van de kleine Spaanse: 7-6 6-1. (Reuter, AFP)