Koersafbrokkeling op rustig Damrak

AMSTERDAM, 5 APRIL. De aandelenkoersen op het Damrak trokken zich vanochtend betrekkelijk weinig aan van de forse koersval in New York afgelopen vrijdag. Bij dunne handel daalde de CBS-stemmingsindex slechts 0,3 punt tot 106,50.

AMSTERDAM De daling die vrijdag de Dow Jones op Wall Street ruim 68 punten deed inzakken, kwam vooral door de scherpe koersval van het sigaretten- en voedingsmiddelenconcern Philip Morris. Dat Unilever 1,20 afkalfde tot 211,20 noemde een analist dan ook puur psychologisch: “Philip Morris en Unilever zijn belangrijke concurrenten, maar de daling van de sigarettenprijzen - oorzaak van de dramatische koersdaling van Philip Morris - laat Unilever geheel ongemoeid.”

De lichte terugval van het koersniveau in Amsterdam hield volgens handelaren ook verband met de flauwe stemming in Londen. Op het Damrak liepen ook de financiële waarden lichte averij op. Zo moest Aegon, dat vorige week donderdag tegenvallend nieuws bekendmaakte, opnieuw een daalder terug tot 84,40. In het kielzog van Aegon duikelde Amev twee kwartjes omlaag tot 70,70 en ING leverde twintig cent in op 64,20.

Naast Unilever brokkelde ook de koersen van Akzo, Philips en Koninklijke Olie af. Akzo moest tachtig cent terug tot 148,30, Philips verloor dertig cent op 24,10 en Olie raakte tien cent kwijt op 160,60 gulden. Fokker klom drie dubbeltjes op 13,60 gulden. De vrijdag gepresenteerde resultaten waren de beleggers meegevallen.

LONDEN Onder invloed van de koersdaling van vrijdag op Wall Street opende de Britse beurs vanochtend scherp lager. Halverweg de morgen was het FT-100 koersgemiddelde al bijna 30 punten kwijtgeraakt en stond het op 2.840.

FRANKFURT Een weifelende beurs met een lagere waardering voor Daimler Benz deed het Dax-30 gemiddelde vanochtend na de opening 7 puntgen terugvallen tot 1.654,70.

TOKIO Het Nikkei koersgemiddelde van 225 Japanse aandelen verhief zich vandaag met 312,52 punten (1,6 procent) boven de vrijdag bereikte slotstand en eindigde op 19.759,46. Opmerkelijk was volgens handelaren de oplevende belangstelling van buitenlandse beleggers.