Ice Cube maakt zich in Paradiso niet al te druk om geweld in LA

Concert: Ice Cube. Gehoord: 4/4 (middag) Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 5/4 Paradiso, Amsterdam.

Door ervaring wijs geworden, fouilleerde het personeel van Paradiso de voor het concert van rapper Ice Cube binnenstromende toeschouwers tot onder de base-ballpetjes. Maar behalve zakken vol drop en fruitella en een enkel zakmes, kwam er niets onoirbaars tevoorschijn. Het optreden voltrok zich dan ook in een stemming van saamhorigheid. Anders dan de polariserende teksten van zijn platen had doen verwachten, ging Ice Cube zich niet te buiten aan gepreek en apocalyptische voorspellingen over de strijd tussen wit en zwart.

In zijn teksten beschrijft Ice Cube de levensomstandigheden in de getto's van zijn thuisstad Los Angeles. Zo staat "wet t-shirt contest' in het nummer Now I Gotta Wet 'cha voor het fenomeen "drive by shooting' waarmee bendes de stad teisteren. Vorig jaar, na het uitbreken van de Rodney King-rellen, beriep Ice Cube zich er op dat wie goed naar zijn teksten had geluisterd de rassenonlusten had kunnen voorspellen. Op zijn laatste cd, The Predator, is de uitspraak van de jury ('Not Guilty') gesampled, voorafgaand aan zijn dreigende oproep om de juryleden eens een bezoekje te gaan brengen. Zo wordt het oeuvre van Ice Cube tot een doorlopend verslag van de woede en het geweld in de getto's.

Maar al staat zijn gezicht in een permanent boze frons, Ice Cube bood het publiek bij zijn concert vooral een vrolijk schouwspel. Met slechts zijn aangever, een niet nader gentroduceerde rapper, en een dj, die uit het boeketje platen voor zich steeds razendsnel de juiste wist te kiezen, was het toch een bevredigend optreden, dankzij Ice Cubes grandioze repertoire en imposante rap-stijl. Zijn ritmisch bijtende toon en verkouden klank worden muzikaal verzacht door de keuze van de samples. Zo valt op zijn laatste, vijfde cd op dat in verschillende nummers samples van Parliament, de jaren zeventig funk-groep, gebruikt werden, of van The Isley Brothers uit die zelfde periode. Hun zwoel deinende koortjes, orgels en feestelijke blazers omspelen nu de ergste grofheden.

Ice Cube hikte zich door Wicked en daagde het publiek uit harder te schreeuwen dan het publiek in Parijs. Zonder zich druk te maken over de huidige gespannen toestand in Los Angeles en met een woord van ontzag voor de ruime verkrijgbaarheid van hasjies hier ten lande.