Hoechst bestuur op matje bij minister

De top van het Duitse chemieconcern Hoechst moet vandaag op het matje komen bij de minister van milieuzaken in de deelstaat Hessen, Joschka Fischer, en daar in detail aangeven hoe het veiligheidsprogamma er uitziet. Fischer en zijn collega voor milieu voor de gehele bondsrepubliek, Klaus Töpfer, maken zich ernstig zorgen over de organisatie en de betrouwbaarheid van het controlesysteem bij de chemiereus.

“Het veiligheidsprogramma van Hoechst is ontoereikend”, zei een woordvoerdster van het Hessense ministerie van milieuzaken en energie in Wiesbaden vanochtend desgevraagd. “Hoechst zal moeten aangeven welke extra maatregelen genomen worden om de veiligheid te verhogen.”

Hoechst staat sinds een aantal weken volop in de schijnwerpers doordat het concern binnen een periode van zes weken dertien produktiestoringen in verschillende lokaties in Duitsland moest melden. Daarbij kwamen ook kankerverwekkende stoffen vrij. Bij één incident, op 15 maart in Griesheim, kwam bij een explosie een werknemer om het leven en raakte een ander zwaargewond. Een van de grote kritiekpunten was verder dat Hoechst maar gebrekkig informatie gaf over de precieze aard van de ontsnapte stoffen.

Vrijdag was het weer raak en kwamen bij de vestiging in Griesheim chemicaliën terecht in de rivier de Main. Enkele uren later ontsnapte na een pijpbreuk bij de hoofdvestiging van Hoechst in Frankfurt een wolk zwavelzuurgas, waarna werknemers van Hoechst klaagden over irritaties aan ogen, huid en keel.

Eind maart gaf Hoechst-topman Wolfgang Hilger bij de presentatie van de jaarcijfers toe dat door de serie ongelukken van de voorgaande weken het imago van Hoechst een deuk heeft opgelopen.