"Hij maakt iedereen gek, medespelers en tegenstanders'; Gevaar De Wolf komt uit de ellebogen

WAALWIJK, 5 APRIL. “Schuppen, die De Wolf”, riepen ze kwaad op de tribune bij RKC. De Feyenoord-verdediger ging gisteren in Waalwijk voorop in de strijd. Hij zwaaide een paar keer met zijn elastieken ellebogen en had daardoor een belangrijk aandeel in de zwaarbevochten 2-1 overwinning van de koploper van de eredivisie.

Daar zag het eerst helemaal niet naar uit. Maar een achterstand werkt bij Feyenoord als een rode lap. Dat wist RKC-trainer Leo van Veen. “Maar ik kan moeilijk mijn ploeg verbieden te scoren”, zei hij na afloop. RKC kwam al na drie minuten op voorsprong. Die schudde Feyenoord goed wakker. “En op zo'n moment is De Wolf de belangrijkste man. Hij stuurt. Hij maakt iedereen gek, medespelers en tegenstanders”, constateerde Leon Hutten, de aanvoerder van RKC.

Hutten had het in de spectaculaire ontmoeting in het kleinste stadion van de eredivisie regelmatig aan de stok met De Wolf. De Feyenoorder zei hem in de laatste woordenwisseling de neus te zullen breken. Dat was weer een reactie op de schop die De Wolf van achteren had gekregen van Hutten toen de bal al lang weg was. “Ik nam wraak”, bekende de RKC'er. “Bij een vrije trap liep De Wolf om in het muurtje en gaf me een klap op mijn lever.” Hutten, die lang na alle andere spelers uit de kleedkamer kwam, had volgens zijn zeggen ook nog een elleboog van Bosz in zijn gezicht gekregen. Met Bosz speelde hij drie jaar samen bij RKC. Hutten noemt de middenvelder dan ook steeds "Bosje'.

Hutten en zijn ploeggenoten wilden na afloop niet klagen over de hardheid van De Wolf en Co. RKC liet zich zelf namelijk ook niet onbetuigd op dat gebied. Het hoort bij het voetbal, aldus De Waalwijkers. Trainer Van Veen noemde het “positieve agressie” van Feyenoord. “Mij hoor je daar niets over zeggen.” En een eerlijke Hutten: “Als De Wolf bij ons zou spelen zou ik hem een kanjer vinden.”

Hutten vindt wel dat De Wolf van de scheidsrechters meer mag dan zijn tegenstanders. De Feyenoorder is volgens de RKC'er een beetje de Robin Hood van het Nederlandse voetbal. Een ongeduldige De Wolf zette gisteren in de eerste helft tijdens een blessurebehandeling eigenhandig de tas van de RKC-verzorger buiten de lijnen. Hutten deed na rust hetzelfde bij een blessure van Kiprich en werd toen door arbiter Lammers “een eng ventje” genoemd. “Ik heb geantwoord dat hij door de verkeerde bril naar de wedstrijd keek”, aldus de RKC-verdediger. “Je zou voor de aardigheid een hele wedstrijd een camera op De Wolf moeten richten. Dan moet je maar eens kijken!”

John de Wolf waste zelf na afloop zijn handen in onschuld. Hij vindt zelfs dat de scheidsrechters hem lopen “te zoeken”. Dat zei hij naar aanleiding van de gele kaart die hij van Lammers had gekregen. Ten onrechte, vond De Wolf. Hij speelde inderdaad de bal, maar nam meteen de benen van opponent Boogers mee. Tegen Ajax kreeg hij afgelopen woensdag ook al geel. Het waren de zevende en achtste kaart voor De Wolf in dit seizoen. Daarom moet hij de komende twee duels aan de kant blijven. “En dan heeft Feyenoord geluk dat het om de wedstrijden tegen Cambuur en Den Bosch gaat”, aldus Hutten.

Volgens Leon Hutten kan het niet uitblijven dat De Wolf zelf ook eens hardhandig tegen een verdwaalde elleboog of voet zal aanlopen. De 30-jarige captain wees erop dat er twee RKC'ers met een dik oog in de kleedkamer hadden gezeten. “Het werk van De Wolf.” Middenvelder Romeo van Aerde was in de eerste helft hard in aanraking met De Wolf gekomen. Hij bleef groggy liggen, speelde na een minutenlange behandeling verder, maar moest in de 33ste minuut toch afhaken. Bij hem werd een lichte hersenschudding geconstateerd. Van Aerde wist na afloop niet door wie hij was geraakt. Ook aanvaller Jurgen Streppel kwam in botsing met De Wolf. Hij wankelde over het veld, leek eveneens rijp voor een wissel, maar haalde toch de rust en uiteindelijk het einde van de wedstrijd.

Of het opzet was of niet, het uitvallen van Van Aerde had vergaande gevolgen voor RKC. De thuisclub zit aan de linkerkant niet breed in zijn spelers. Leo van Veen zette Edward Sijahailatua (ex-Feyenoord), een rechtsachter, op de positie van Van Aerde. Dat was even wennen. De invaller kreeg na 38 minuten de bal ook niet goed weg voor het eigen doel en uit die situatie kwam de gelijkmaker van Witschge voort. In de blessuretijd van de eerste helft bracht Blinker Feyenoord zelfs op 1-2.

Dat werd ook de eindstand. RKC had echter zeker een punt verdiend. De provincieclub deed nauwelijks onder voor de koploper. Met een beetje fantasie zou RKC voor Feyenoord 2 kunnen doorgaan. De Waalwijkers hebben vijf spelers in de selectie die ooit in De Kuip hebben gespeeld. Maar gisteren leek RKC eigenlijk meer op Ajax 2. Want de Waalwijkers bestookten Feyenoord op dezelfde manier als Ajax afgelopen woensdag in De Kuip, met snelle combinaties door het centrum. Kansen kreeg RKC genoeg. De gouden handen van Ed de Goey en de rug van John van Loen, die in de baan van een schot stond, voorkwamen in de tweede helft de gelijkmaker.

Feyenoord staat nog steeds bovenaan. En is volgens RKC'er Marcel Brands zeker niet kansloos voor de titel. “Want slecht spelen en toch winnen hoort toch bij een kampioen?”

    • Hans Klippus