Hagemeyer overtroeft eigen winstprognose van 100 mln

ROTTERDAM, 5 APRIL. Andrew Land (53) beleeft een gevoel van triomf. Eind vorig jaar lieten de beleggers zijn handelsconcern Hagemeyer in de steek. Ze geloofden niet dat zijn 5300 medewerkers 100 miljoen gulden winst zouden kunnen maken, zoals Land had voorspeld. Vanochtend presenteerde hij echter een jaarverslag waarin hij hun ongeloof logenstraft: er prijkt een netto winst van 103 miljoen gulden.

In het najaar was het somberheid troef. Beleggers vreesden dat het bedrijf last zou krijgen van de lagere dollar. Uit Amerika komt een kwart van de 3,4 miljard omzet. Toen ook het perspectief voor de autohandel verdween - Hagemeyer importeert Lancia, Saab en Lada - en bovendien de markt voor consumentenelektronica steeds somberder werd, hielden vooral veel Britse beleggers het voor gezien.

“Na de devaluatie van het pond, pakten ze de winst en verkochten ons aandeel”, aldus Land. Hij verbaasde zich. “De beleggers denken nog vaak dat wij op consumentenelektronica drijven, maar dank zij ons spreidingsbeleid is het nog maar een derde van het totaal.”

Amerika en het Verre Oosten zijn de geheime wapens van Land. Daarmee heeft hij nu de beleggers teruggehaald: op de beurs is Hagemeyer zo'n 300 miljoen gulden meer waard dan in het najaar van 1992: 923 miljoen gulden.

Maar daarmee is Land er niet. Beleggers willen een prognose voor dit jaar. Land begint voorzichtig: “Het stormt hard in Europa. De neergaande lijn is nog niet gestopt. De automobielsector bijvoorbeeld draait echt heel slecht.”

Publiek geheim in de autohandel is bovendien dat Fiat de import van dochter Lancia van Hagemeyer wil afpakken. Daar wil Land nog niets over zeggen, maar hij geeft wel toe dat zijn autodivisie het dit jaar nog moeilijker zal krijgen dan vorig jaar, ondanks de dit jaar van start gaande verkoop in Europa van het Koreaanse merk Kio.

Land heeft meer sombere noten voor dit jaar: “In de consumentenelektronica in Europa zit absoluut geen muziek.” Hij anticipeerde vorig jaar op de neergang door de verkoop van Duitse en Belgische elektronicahandels. In Nederland is hifi-handel All Wave met verlies van de hand gedaan.

Positiever is Land over de elektrotechnische materialen. Hij beaamt dat zijn prognose vorig jaar mede is uitgekomen dankzij zijn gouden greep in deze sector met het Duitse Fröschl. Het bedrijf maakt in de Neue Bundesländer goede sier, maar in Nederland en het oude West-Duitsland zwakt deze markt wat af, zo waarschuwt Land.

Maar daarmee is hij door zijn sombere opmerkingen heen. Azië en Noord-Amerika zullen ook dit jaar voor winstgroei zorgen en de wereldwijde rentedaling geeft het concern nog een meevaller. Land: “Ik ben daarom voorzichtig positief over de winstontwikkeling”. Of de groei dit jaar even groot is als vorig jaar wil hij niet zeggen. “Veel hangt ook af van verdere acquisities.”

Land is druk in de weer met de overname van een handel in elektrotechniek in Europa. Hij wil Hagemeyers omzet daarin, die nu 1,2 miljard gulden bedraagt, verdubbelen. Bovendien aast hij nog op een Amerikaanse levensmiddelenhandel.

Land vergroot dit jaar Hagemeyers maatschappelijk kapitaal met 170 miljoen gulden, zodat hij gemakkelijk overnemingen met aandelen kan betalen. Maar Land kent zijn beleggers. Ze zijn beducht dat zulke overnames de winst per aandeel verwateren en daarom sust hij: “Dit jaar willen we overnemingen uit eigen zak betalen.”

    • WABE van ENK