Foto: GUERSNEY - Officiers van de Koninklijke ...

Foto: GUERSNEY - Officiers van de Koninklijke Marine van Groot-Brittanië arresteren een Franse visser (midden) in de haven van het Kanaaleiland Guernsey.

Afgelopen zaterdag werd de man betrapt toen hij illegaal vis in de Britse territoriale wateren ving. Tussen de Franse en de Britse vissers bestaat al enige tijd onenigheid over het gebruik van de visgronden rond de Kanaaleilanden, die volzitten met krab. Franse vissers beletten eerder hun Britse collega's de vangsten te verkopen in Normandische havens. De Fransen wilden hun havens pas openstellen, als ze toegang tot de visrijke Schole Bank kregen. Vorig jaar kwamen de Franse en Britse regering overeen dat dit visrijke gebied voor slechts vier met naam genoemde Franse schepen toegankelijk is. De Fransen is inmiddels gezegd dat ze zich aan deze afspraak moeten houden. De arrestatie van de Franse visser is een incident in de lange rij van conflicten tussen Franse en Britse vissers en de autoriteiten. Eerder ontvoerden een Franse vissers Britse inspecteurs en enterden ze een Brits marineschip. Maar ook de Britse vissers lieten van zich horen. Ze blokkeerden enkele havens als protest tegen hun regering. Daarmee wilden ze afdwingen dat hun regering aanstuurt op het verbieden van goedkope import van vis uit met name Rusland en Noorwegen. (Foto AP)